Water & Wildlife Experience Oeganda

Water & Wildlife staan centraal tijdens deze indrukwekkende impactreis Afrika. Op het platteland van Oeganda ga je de handen uit de mouwen steken om een watertank te bouwen. Meerdere families krijgen hiermee toegang tot veilig en schoon drinkwater. Dit scheelt de vrouwen een paar uur lopen op een dag en beperkt de ziekterisico’s van het drinken van vervuild water. Het mooie aan het realiseren van een watertank is dat je met iets heel concreets aan de slag gaat, dat jarenlang meegaat en een écht verschil maakt in het leven van de dorpsbewoners.

Naast het sociale element in deze reis staat ook wildlife centraal! We gaan op bootsafari waarbij je vanuit de boot de wilde dieren in en langs het water kunt observeren. En wat dacht je van mountainbiken tussen de zebra’s! Eenmaal in het safaripark staat alles in het teken van wildlife spotten. In het park zijn olifanten, giraffen, verschillende antilope soorten, buffels, leeuwen, wrattenzwijnen, veel verschillende vogelsoorten, nijlpaarden en krokodillen te vinden. Houd je camera bij de hand om de mooiste wildlife foto’s te maken!

Oeganda wordt ook wel de ‘Pearl of Africa’ genoemd en met recht! Oeganda biedt een prachtige natuur in een stukje authentiek Afrika dat nog niet erg overspoeld is door toerisme. Het programma van de Water & Wildlife Experience biedt een mooie afwisseling van vrijwilligerswerk, safari en vrij in te vullen dagen.

 • Groepsreis
 • 15 dagen
 • vanaf 18 jaar
 • Watertank bouwen voor Oegandese families
 • Ervaar het lokale dorpsleven
 • Bootsafari
 • Mountainbike tour bij Lake Mburo
 • Kookworkshop
 • Wild spotten tijdens game drives
 • Per kano naar je accommodatie in Lake Bunyonyi
 • Bezoek aan Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary

Programma van dag tot dag

Dag 1: Welkom in Oeganda, de pearl of Africa! Je komt vandaag aan in op het vliegveld van Entebbe en wordt opgehaald door onze chauffeur die je naar een leuk guesthouse brengt voor je eerste nacht in Oeganda.

Dag 2: Na een lekker ontbijt maak je kennis met je reisleider en krijg je een introductie over Oeganda. Het programma wordt doorgenomen en de groep kan onderling nader kennismaken. Na de introductie ga je de bus in voor de 2,5 uur durende rit naar Masaka. Onderweg passeren we de evenaar, een leuk moment voor een fotostop. Lunch op de evenaar en daarna door naar Masaka. In Masaka aangekomen ga je kennismaken bij je project waar je de komende dagen aan de watertank zult gaan bouwen. Je bent nu op het platteland van Oeganda, ver van de toeristische gebieden. En wat is het hier mooi! Prachtig groene heuvels en rode zandwegen strekken zich uit door de dorpjes en tussen de maisvelden door, die je onderweg ziet. Jullie slapen in de accommodatie van het project zelf, midden in de lokale community. Op die manier ervaar je het échte Oegandese leven zoals de lokale bevolking zelf.

Dag 3 t/m 7: We gaan de handen uit de mouwen steken en helpen met het realiseren van de watertank! En dan beginnen we echt bij het begin: met het scheppen van zand, mengen met water, in een vorm doen en bakken –in de zon- tot bakstenen. Van de bakstenen wordt de watertank opgebouwd, die wel tot 3 meter hoog wordt. Eén watertank kan meerdere gezinnen van veilig en schoon drinkwater voorzien. En het scheelt de vrouwen dagelijks ook een paar uur lopen naar de plek waar ze –vervuild- water halen en in een jerrycan op hun hoofd naar huis dragen. Er zijn verder ook veel mogelijkheden voor extra werkzaamheden tussendoor. Denk aan voetballen met de kinderen, helpen in de klassen op de basisschool of een sport en spellenmiddag organiseren. Het zal de kinderen een groot plezier doen om spellen als zaklopen, bingo en spijkerpoepen te spelen.

Van dag 8 t/m 12 staat een geweldige safari op het programma! We beginnen bij Lake Mburo. Bij Lake Mburo, net buiten het park, is een leuke fietsroute uitgestippeld. Onder leiding van de gids ga je fietsen door de prachtige natuur. Pas op voor overstekende zebra’s! Op dag 9 gaan we door naar Lake Bunyonyi. Lake Bunyonyi is het enige zoetwatermeer in Oeganda waar je kan zwemmen zonder het risico op bilharzia. Met een kano worden we over het meer naar onze accommodatie, op een van de eilandjes in het meer, gebracht. Je hebt hier dag 9 en dag 10 om te relaxen in en om het meer. Optineel kun je een village walk doen, of een kajak huren en zelf het meer op gaan. Uiteraard is het ook een prima optie om op je handdoekje in de zon te gaan liggen met een goed boek. Of gewoon te genieten van het geweldige uitzicht en de bedrijvigheid op het meer. Op dag 11 gaan we door naar Queen Elizabeth National Park. Dit is een park met een adembenemende schoonheid en een gevarieerd dierenrijk. Je gaat op zoek naar de grote wilde dieren zoals de olifant, giraffe, buffel, nijlpaard en natuurlijk mogen ook de zebra’s en wrattenzwijnen niet ontbreken. Houd je camera bij de hand want je zal ogen en oren tekort komen! Tijdens de bootsafari kan je vanuit de boot de wilde dieren op de kant observeren. In de avond maak je nog een ‘game drive’ om wild te spotten. Vroeg opstaan om weer op zoek te gaan naar wilde dieren, deze safari staat volledig in het teken van wildlife. Na een goed ontbijt vertrekken we op dag 12 richting Entebbe.

Dag 13 is een dag ter vrije besteding. Je kan ervoor kiezen om (tegen betaling) te gaan zwemmen bij een van de hotels in Entebbe. Of ga souvenirs inkopen ter herinnering aan deze mooie reis.

Op dag 14 volgt nóg een hoogtepuntje op deze reis. We pakken de boot, over Lake Victoria, naar Ngamba Chimpanzee Island voor een bezoek aan dit chimpanzee reservaat. In dit reservaat leven 49 verweesde chimpanzees die gered zijn vanuit heel Oeganda. Tijdens deze dagtrip leer je over het belangrijke werk dat deze stichting doet ter bescherming van de chimpanzees. je ziet hoe ze gevoerd worden en maakt kennis met de andere diersoorten die ook nog in het reservaat leven. Een indrukwekkende dag!

Op dag 15 is het helaas tijd om afscheid te nemen. Je kunt ervoor kiezen om deze dag naar huis te gaan maar er zijn ook opties tot verlenging. Je kunt verlengen met vrijwilligerswerk bij een van de Doingoood projecten of je kunt kiezen voor een (maatwerk) safari verlenging. Bij Doingoood is onze ervaring dat mensen die eenmaal in Afrika geweest zijn, altijd weer terug willen. Dus wij nemen geen afscheid maar zeggen….. tot ziens!

ReisDatumReisduurPrijsStatus
Water & Wildlife Experience Oeganda16 t/m 30 juli 201815 dagen€ 1395beschikbaar
Water & Wildlife Experience Oeganda15 t/m 29 september 201815 dagen€ 1395beschikbaar

Inclusief:

 • Nederlandse reisleider bij ontvangst en introductie en daarna 24/7 telefonisch bereikbaar
 • Project begeleiding tijdens vrijwilligerswerk
 • Transfers bij aankomst en vertrek
 • Vervoer met privé chauffeur (tevens begeleider)
 • Alle overnachtingen
 • Mountainbiketour Lake Mburo onder begeleiding van een professional
 • Dag 3- 10 volpension
 • Entree nationaal park, boottocht, game drives tijdens de safari

Exclusief:

 • Doingoood is deelnemer aan het garantiefonds GGTO en is verplicht om €15 per boeking (apart) in rekening te brengen.

 • Internationale vliegreis
 • Verzekeringen, inentingen en visa
 • Overige uitgaven van persoonlijke aard en optionele excursies
 • Optionele verlenging
 • Drankjes
 • Snacks en maaltijden bij dag 1, 2, 11, 12, 13 en 14

Praktische informatie

Voor Oeganda heb je een visum nodig. Deze vraag je vooraf online aan, je krijgt van ons hier info over. Het visum kost $50.
In Oeganda worden US dollar biljetten van voor 2006 niet geaccepteerd.
Voor deze reis dien je vaccinaties te halen en malaria preventie te slikken. Laat je voor vertrek tijdig en goed hierover informeren door Thuisvaccinatie.nl.
Als je graag iets voor de projecten waar we vrijwilligerswerk gaan doen wilt meenemen, neem dan contact op om af te stemmen wat je kunt meenemen.