Verantwoord voluntourism

Wij werken veelvuldig en nauw samen met mensen, projecten en ondernemers in Afrikaanse landen. Onze doelstelling is om een concrete bijdrage te leveren aan de maatschappelijke en sociaal-economische doelstellingen van onze partners in Afrika. Bij het realiseren van een dergelijke doelstelling vinden we ook dat wij hiermee een verantwoordelijkheid op ons nemen om hier op eerlijke en integere wijze invulling aan te geven. Voor ons betekent dat betekent het bieden van eerlijke kansen, eerlijke tarieven en eerlijke voorwaarden voor alle betrokkenen en het werken volgens internationale voluntourism richtlijnen.

Bekijk hier onze antwoorden op veelgestelde vragen over verantwoord voluntourism.

Kernwaarden

In al onze werkwijzen en procedures gaan wij uit van onze kernwaarden:

Integriteit
Betrokkenheid
Kwaliteit
Verantwoordelijkheid

Wat betekent verantwoord voluntourism concreet voor ons

Wij beschouwen het als een van onze taken om bij anderen bewustzijn te creëren omtrent een aantal thema’s die verwant zijn met onze kernactiviteiten: het inzetten van vrijwilligers (mankracht) en het geven van projectsponsoring (financieel) bij maatschappelijke organisaties in Afrika. Als organisatie willen wij voorop lopen bij de implementatie van integere, kwalitatieve werkwijzen en procedures die relevant zijn voor onze branche.  Wij vragen ook van onze vrijwilligers om hier over na te denken en zich hieraan te committeren.

Heb jij ook een visie op verantwoord voluntourism en heb je een goed advies voor ons? Wij staan altijd open voor tips en suggesties ter verdere ontwikkeling en implementatie van ons beleid voor verantwoord voluntourism. Neem hiervoor contact op met Ineke van Huuksloot.

Onze vrijwilligers worden gedegen voorbereid en nemen verplicht deel aan de voorbereidingstraining van Stichting Muses.

Doingoood is door Volunteer Correct beoordeeld middels de ‘transparantie index‘. In 2017 scoort Doingoood 100% op de Transparantie Index van stichting Volunteer Correct.

Het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag is een standaard onderdeel van onze screeningsprocedure. Een positieve uitslag is een voorwaarde voor deelname aan onze programma’s.

Op alle bestemmingen hebben wij een eigen Country coördinator in dienst die de begeleiding van vrijwilligers, reizigers en lokale projecten verzorgt. Er is wekelijks contact met alle projecten en in geval van onverhoopte problemen zijn wij direct ter plaatse om het op te kunnen lossen.

Wij onderschrijven de richtlijnen voor vrijwilligerswerk met kinderen in het buitenland van Better Care Network. Onze werkwijze sluit aan bij de richtlijnen die BCN hiervoor heeft opgesteld.

Wij stimuleren onze projectpartners actief om een Child Protection Policy op te stellen en te hanteren, welke uitgereikt wordt aan de vrijwilliger ter ondertekening. Projectpartners die een dergelijk beleid nog niet hebben ondersteunen wij met het opstellen hiervan.

Wij hanteren een duurzaamheidsbeleid. Hierin staat onder andere dat ons werk de lokale werkgelegenheid niet mag verstoren. Wij geven de voorkeur aan het lokaal inkopen van goederen voor projecten om daarmee de lokale economie te stimuleren. Het meenemen van goederen door vrijwilligers proberen wij zoveel mogelijk te ontmoedigen, evenals het invoeren van containers.

Met onze Social Safari Experience (SSE) reizen willen wij een lokale ervaring bieden die daadwerkelijk iets bijdraagt aan de lokale bevolking. Daarom maken we gebruik van het openbaar vervoer, slapen we in lokale accommodaties, gaan we op safari met een lokale safari ondernemer, doen we een kookworkshop met vrouwen uit de community en komen onze reizigers echt in contact met de lokale bevolking. Zo vullen wij ‘community based tourism’ in.

Het vrijwilligerswerk tijdens de SSE reizen is van een duidelijk ander karakter dan het individueel vrijwilligerswerk dat een minimale duur van 4 weken heeft. Tijdens de SSE doen we waardevolle activiteiten, die afgerond kunnen worden binnen de beschikbare tijd, die effectief zijn en voldoen aan een behoefte bij de betreffende projectpartners. Bijvoorbeeld: we nemen kinderen die langdurig in het ziekenhuis zijn opgenomen een dag mee uit. We knappen een klaslokaal op. We doen een outreachprogramma met straatkinderen.

Wij doen niet aan ‘armoede marketing’. Op onze website vind je geen foto’s uitgehongerde kindjes, zielige gezichtjes of anderszins schokkende foto’s. Mochten er beelden op onze website staan die je niet passend vindt neem dan vooral contact met ons op.

Alle partnerprojecten wordt na afloop van het vrijwilligerswerk gevraagd om per vrijwilliger feedback te geven. Hierbij wordt feedback gegeven over de kwalificaties van de vrijwilliger, de effectiviteit van de vrijwilliger voor het project, de concrete bijdrage die geleverd is, hoe de begeleiding van onze lokale coördinator verlopen is en er wordt gevraagd naar aandachts- of verbeterpunten voor Doingoood als begeleidende organisatie.

Wij delen de ervaringen van onze vrijwilligers op onze website door de links naar hun blogs te publiceren. Hierdoor ontstaat een realistisch en onafhankelijk beeld van wat de vrijwilliger allemaal meemaakt en ervaart tijdens zijn/ haar verblijf in Afrika. Op onze besloten Facebook groep voor vrijwilligers kunnen aankomende en oud vrijwilligers met elkaar in contact komen.

Wij maken een duidelijk onderscheid tussen dienstverlening en liefdadigheid. Dit doen wij omdat we transparant en zuiver willen werken. Onze liefdadigheid kent geen strijkstok en is 100% non-profit. Onze sociale onderneming verleent diensten waarvoor betaald wordt. Een sociale onderneming kent dezelfde doelstellingen als goede doelen. Ze hanteren tegelijkertijd de managementprincipes van de private sector, inclusief de behoefte om te groeien en financieel gezond te zijn.

Vrijwilligers wordt na afloop gevraagd om hun ervaringen met Doingoood en bij hun project te evalueren en te beoordelen. Op die manier blijven wij scherp en kunnen we aktie- of verbeterpunten snel oppakken.

Onze stichting Doingoood foundation heeft een community op PIFworld. Wij stimuleren vrijwilligers aktief om een fondsenwervingspagina aan te maken om ‘hun’ project niet alleen ter plaatse te ondersteunen maar ook met een aanvullende donatie.

Alle donaties aan partnerprojecten verlopen via onze stichting. Wij hebben goed nagedacht over ons donatiebeleid en hanteren hierbij vaste voorwaarden m.b.t. verslaglegging en rapportering over bestede gelden en behaalde resultaten. Bij voorkeur investeren wij in inkomen genererende initiatieven die bijdragen aan toekomstige onafhankelijkheid van het project.

Gerealiseerde doelen publiceren wij op onze website. Daarnaast is dit een vast onderdeel van onze 2 maandelijkse nieuwsbrief. Wij publiceren de jaarverslagen van de stichting volgens de richtlijnen voor de publicatieplicht voor ANBI.

Is vrijwilligerswerk in het buitenland een goed idee?

Internationaal vrijwilligerswerk krijgt sinds een aantal jaren volop media aandacht. En dan vooral de negatieve ervaringen van mensen die vrijwilligerswerk in het buitenland gedaan hebben.

Internationaal vrijwilligerswerk op zich is niet negatief. Maar hoe maak je nou de juiste keuzes? In dit blog lees je waar je op moet letten als je vrijwilligerswerk in het buitenland wilt doen én hoe je voorkomt dat je onbedoeld schade toebrengt.

Lees verder!

Doingoood & Vereniging Volunteer Correct

Afgelopen maand was het dan eindelijk zover! Na ruim 1,5 jaar van voorbereidingen werd in april 2019 dan eindelijk de Vereniging Volunteer Correct gelanceerd. Vereniging Volunteer Correct (VVC) scheidt door middel van strenge richtlijnen kaf van koren en laat op transparante wijze zien hoe verrijkend internationaal vrijwilligerswerk kan zijn.

Lees verder!

Onze Malawi top 3

Waar moeten we beginnen? Want niet alleen is Malawi een heerlijk land om te zijn en je erin te bewegen. Er worden ook geweldige initiatieven genomen om de medemens te helpen. We zijn dankbaar dat we met geweldige, lokale partners werken die het beste voor hebben met hun doelgroepen. Zij zetten zich dag in, dag…

Lees verder!

Stop weeshuisstages

De campagne ‘Stop weeshuisstages’ pleit voor het stoppen van het plaatsen van westerse stagiaires bij weeshuizen. Hier hebben zij goede redenen voor, waar Doingoood helemaal achter staat. In dit blog een uitgebreide uitleg op de visie van Doingoood op dit onderwerp.

Lees verder!

Afrika bucketlist: 7 dingen die écht niet mogen ontbreken

Afrika, het continent met de meest geweldige landschappen en haar pure mensen. Het continent dat je blijft verbazen. Het continent met veel onontdekte geheimen. Het continent waar je jouw hart verliest, je hebt het mensen vast wel eens horen zeggen.
Op deze bucket-list hebben wij een aantal van onze favoriete plekken en activiteiten beschreven die je echt niet wilt missen!

Lees verder!

Community vrijwilligerswerk Malawi

Doingoood stagiaire Sigrid is naar het prachtige Zomba (Malawi) afgereisd en loopt mee bij 2 inspirerende community projecten. Beide projecten hebben een breed aantal programma’s waarmee ze zich inzetten voor het verbeteren van leefomstandigheden van mensen in de community. De projecten zijn gevestigd in omliggende dorpen vlakbij het stadje Zomba, in een prachtig groene omgeving.

Sigrid helpt mee bij verschillende programma onderdelen en brengt hierover verslag uit. Lees mee met de belevenissen van Sigrid!

Lees verder!

Koning van de Nijl

“Voor ik het in de gaten heb, zijn we een aantal meter naar beneden gevallen, worden we een stuk meegesleurd en komen we meteen in een andere kolkende watermassa terecht. In no time zijn we er doorheen. Dit is fantastisch !! Ik wil meer, schiet er door mijn hoofd. We doen nog een paar rapids, draaien een keer in het rond en onze zelfverzekerdheid neemt toe. “

Lees verder!

Ruim 54.000 euro voor goed doel

Van 24 februari t/m 6 maart 2018 deden 17 deelnemers mee aan de Kilimanjaro Charity Climb 2018: een expeditie met als doel om donaties op te halen voor het goede doel. De Kilimanjaro Charity Climb is een initiatief van de stichting Doingoood foundation, die deze expeditie in 2018 voor de 3e maal organiseerde.

Lees verder!

Kilimanjaro here we come!

Op 1 januari 2018 werd ik wakker met een diep verlangen om weer naar Afrika te gaan. Spannend, want volgende maand op, 24 februari, zal ik weer voet zetten op Afrikaanse grond. In Tanzania deze keer. Met 17 sportieve personen gaan wij een prachtige uitdaging aan en zullen we koers zetten naar het dak van Afrika, de Kilimanjaro top op 5895m hoogte!

Lees verder!

A Matter of Perspective

In deze documentaire ‘A Matter of Perspective’ volgen we documentaire maakster Rosemarie van der Laan tijdens haar zoektocht naar de waarheid over voluntourism in Malawi. Deze documentaire kwam mede tot stand dankzij Doingoood en gaat in première tijdens de jaarlijkse Ontmoet Doingoood dag op 23 december 2017 in Utrecht. Na afloop van de première beantwoordt Rosemarie vragen uit het publiek.

Lees verder!

Avonturen op de boda boda in Oeganda

‘Of course I know where we go, please sit sir!’, zegt de boda-boda (brommer-taxi) chauffeur terwijl hij me met een grote Afrikaanse grijns aankijkt. Zuchtend stap ik achterop de brommer en hoop er het beste van. Natuurlijk weet ook deze chauffeur weer waar ik naartoe moet. Waarschijnlijk gaat hij het onderweg aan 8 collega’s en twee agenten vragen, moet ik hem 3 keer zeggen dat hij toch echt af moet slaan en dan kom ik ooit wel op mijn bestemming aan.

Lees verder!