Veiligheid in Afrika

Veel mensen die nooit eerder in Afrika zijn geweest blijken een eenzijdig beeld te hebben van dit continent. In de media hoor je voornamelijk berichten over honger en oorlog. Dit beeld doet het grote continent Afrika geen recht aan. Het continent heeft toeristen veel te bieden op gebied van cultuur, natuur, wildparken, parelwitte stranden en uitgestrekte savannen. Een kleurrijke en zeer gastvrije bevolking. Een verwachte economische groei in de komende jaren van 5-7% (Kenia en Oeganda). Steden, die weliswaar anders zijn en minder historische bezienswaardigheden hebben dan in Europa, maar qua faciliteiten zeker niet voor Europese steden onderdoen.

Info voor thuisblijvers

Wij hebben informatie speciaal voor ‘de thuisblijvers’. Hierop staan de antwoorden op de meest gehoorde vragen over veiligheid in Afrika. Een handig overzicht voor bijvoorbeeld ouders, echtgenoten of andere naasten die graag willen weten waar jij terecht komt en wat je mag verwachten.

Gezondheid

Op alle bestemmingen waar wij werken hebben wij een goede samenwerking met betrouwbare klinieken. Deze klinieken werken met goed opgeleide artsen, beschikken over voldoende faciliteiten om goede gezondheidszorg te leveren. In geval van ziekte of klachten zal onze coördinator je begeleiden en zorgen dat je bij de juiste kliniek terecht komt. Het is niet nodig om zelf injectienaalden of een uitgebreide apotheek mee te nemen.

Voordat je op reis gaat dien je zelf te zorgen voor de benodigde vaccinaties, malaria preventie en een deugdelijke verzekering. Let bij het afsluiten van een verzekering ook op de mogelijkheden voor repatriëring voor het geval je bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan.

Accommodaties

Al onze accommodaties zijn gevestigd in wijken die als veilig bekend staan. In Afrika leeft bijna iedereen op een ‘compound’, al dan niet met beveiliging. Dit is zeer gebruikelijk. De accommodaties van Doingoood zijn allen beveiligd met een bewaker aan de toegangspoort tot het terrein.

Wat kan je zelf doen

Wonen en werken in Afrika is anders dan in Europa en je dient rekening te houden met een aantal zaken op gebied van veiligheid, gewoonten en cultuur. Veiligheid in Afrika heb je voor een groot deel ook zelf in de hand. Alle vrijwilligers die via Doingoood aan de slag gaan krijgen een uitgebreide brochure waarin de veiligheidsrichtlijnen staan opgesomd. Wanneer je je hieraan houdt minimaliseer je de risico’s aanzienlijk.

Enkele highlights:

Neem de adviezen van onze lokale coördinator serieus en houd je eraan. Vertrouw erop dat onze coördinator echt weet waar hij/ zij over praat.
Niet na zonsondergang naar buiten. Neem geen openbaar vervoer meer, maar bestel een van onze vaste taxi’s als je bijv. uit eten wilt. Je vrijwilligerswerk vindt altijd overdag plaats en je hebt tijd genoeg om bij daglicht thuis te komen.
Vermijd het nachtleven, disco’s en bars. Dit is een plek waar veel prostitutie en criminaliteit plaats vindt.
Berg je spullen altijd goed op, in een afgesloten koffer of sluit je kamer af. Laat nooit geld of waardevolle spullen slingeren.
Draag niet teveel geld of waardevolle spullen bij je. Houd de sluiting van je tas altijd voor je en binnen je gezichtsveld. Loop niet te koop met je camera of telefoon.
Ga niet in op aanbiedingen van ‘vrienden’ die je mee op safari willen nemen, willen thuisbrengen een lift geven of hun dorp willen laten zien. Doingoood heeft een netwerk van betrouwbare mensen die kwalitatieve diensten leveren.

Nationale veiligheid in Oeganda, Kenia, Tanzania en Malawi

Voor wat betreft de nationale veiligheid volgt Doingoood de reisadviezen op van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Het is nog nooit voorgekomen dat onze medewerkers of vrijwilligers zelf bij onlusten betrokken zijn geraakt. Op dagen waarop mogelijke spanningen konden ontstaan hebben wij incidenteel voorzorgsmaatregelen getroffen, bijvoorbeeld gedurende verkiezingstijd. Tijdens verkiezingstijd gelden uit voorzorg extra veiligheidsmaatregelen voor onze vrijwilligers die in het betreffende land verblijven.

Onze (Nederlandse) lokale coördinatoren wonen en werken ook zelf in de plaatsen waar vrijwilligerswerk of stage gedaan wordt. Indien er voorzorgsmaatregelen nodig zijn dan zorgt de lokale coördinator daarvoor en communiceert met de vrijwilligers. Doingoood staat in contact met de Nederlandse en Belgische ambassades in de landen waar wij werken. Wij beschikken daarnaast over een veiligheidsprotocol en een calamiteiten draaiboek, in geval van nood. Sinds onze oprichting in 2010, tot op heden, hebben wij hiervan nog nooit gebruik hoeven maken.

Over Oeganda

Kampala is een grote, moderne stad waar ook veel expats wonen en veel grote hulporganisaties gevestigd zijn. De sfeer is gemoedelijk en kalm. Als westerling kun je hier overdag veilig alleen over straat, voor de avonden raden wij een taxi aan. Kampala is een prettige stad, waar het ook prima vertoeven is voor toeristen en westerlingen die hier wonen.

Oeganda heeft helaas reputatie schade opgelopen doordat het noorden van Oeganda in 2002-2003 geteisterd werd door het rebellen leger L.R.A. (Lord’s Resistance Army – het Verzetsleger van de Heer-) dat kinderen ontvoerde en er soldaten van maakte. Dit gebied ligt op zo’n 5-6 uur rijden van Kampala. Sinds 2006 bestaat er een vredesverdrag tussen de L.R.A en de Oegandese regering. De L.R.A. is niet meer actief in Oeganda.

Over Tanzania

De stad Arusha is erg populair bij toeristen en er wonen veel westerlingen in deze stad. Arusha is een rustige en gemoedelijke stad waar je prima zelfstandig overdag over straat kan. Voor de avonden raden wij een taxi aan.

Na de verkiezingen in 2005 ontstonden er rellen op het eiland Zanzibar, behorend bij Tanzania. In Tanzania komt corruptie voor, dat geldt helaas overigens voor veel Afrikaanse landen. Tanzania is ook aan het ontwikkelen waardoor onze veiligheidsrichtlijnen ook hier onverkort van kracht blijven. Voornamelijk het uitgaansleven is een aantrekkelijke verleiding voor jonge mensen en ook dit blijft een risico voor veiligheid en diefstal van waardevolle spullen. Arusha is verder een heerlijke stad met een aangenaam klimaat waar je makkelijk de weg leert kennen.

Over Malawi

Malawi wordt ook wel “The warm heart of Africa” genoemd vanwege de bijzonder warme, vriendelijke en bescheiden bevolking. Malawi is ongeveer 3 keer zo groot als Nederland maar heeft ongeveer evenveel inwoners. Malawi heeft een prachtige natuur met het grote meer “Lake Malawi”, een glashelder meer met exotische eilandjes en schitterende witte stranden dat bijna 20% van de totale oppervlakte van Malawi bestrijkt. Verder is het erg bosrijk en tussen de bergen liggen ongerepte vlaktes en prachtige safari gebieden. Er heerst rust en kalmte en je zult het warme en gastvrije welkom van de Malawianen niet snel vergeten.

Malawi staat bekend als één van de meest vriendelijke en veiligste landen van Afrika. Het land heeft geen historie van oorlogen, iets waar de lokale bevolking bijzonder trots op is.

Doingoood in Kenia

Doingoood is in Kenia begonnen in 2010 en heeft hier een groot netwerk van betrouwbare contacten. Van 2014 t/m 2016 hebben we onze activiteiten in Kenia tijdelijk opgeschort. De reden hiervoor waren aanhoudende berichten over risico’s op onrust, waardoor het werk van onze coördinator teveel gericht was op de communicatie met de ambassades ter waarborging van de veiligheid van onze vrijwilligers. Onze vrijwilligers hebben nooit zelf te maken gehad met onrust tijdens hun verblijf in Kenia. Om de focus op onze doelstellingen te waarborgen hebben we er destijds voor gekozen om tijdelijk geen vrijwilligers in Kenia te ontvangen. Wel is onze stichting onze projectpartners in Kenia financieel blijven ondersteunen.

Gedurende onze afwezigheid in Kenia hebben we nauw contact gehouden met ons netwerk. Begin 2017 is een deel van ons team zelf afgereisd naar Kenia en is de samenwerking met onze projecten weer voortgezet. Dit besluit hebben wij gebaseerd op het feit dat de stabiliteit al langere tijd weer een feit was en het dagelijks leven in Kenia weer zoals vanouds was. Ons team heeft dit zelf ook weer mogen ervaren.  Sinds begin 2017 worden vrijwilligers weer met groot enthousiasme ingezet bij projecten in Kenia.