Vrijwilligerswerk Kenia

Kenia is een prachtig land in oost Afrika, gelegen aan de azuurblauwe Indische oceaan. In de kustplaats Mombasa vind je parelwitte stranden en volop mogelijkheden om te snorkelen, een boottocht te maken of excursies te doen. Kenia is ook het land van de prachtige safari’s, bijvoorbeeld naar Tsavo East National park, bekend om zijn ‘rode olifanten’.

De Kenianen zullen je warm ontvangen en zullen je behulpzaam zijn bij het ontdekken van hun mooie land. Doingoood’s oprichter Ineke komt al sinds 2005 in Kenia. In 2006 deed Ineke zelf vrijwilligerswerk in Kenia en kwam sindsdien regelmatig terug. De wieg van Doingoood stond, in 2010, dan ook logischerwijs in Mombasa.

Doingoood heeft een groot netwerk aan prachtige projectpartners. Mooie initiatieven die wij stuk voor stuk een warm hart toedragen. Wanneer je stage of vrijwilligerswerk in Kenia gaat doen zul je zelf kunnen ontdekken waarom Kenia ons hart gestolen heeft!


Kenia

Kenia vrijwilligerswerk en stage projecten

Wil jij je handen uit de mouwen steken bij een project in Kenia? Je zult warm onthaald worden door onze vriendelijke projectpartners in Kenia! Ontdek de rijke cultuur, geniet van de parelwitte stranden, het heerlijke eten en de gastvrijheid van de Kenianen. Van alle kanten zul je worden begroet met een vrolijk ‘Jambo Mzungu!’ (Letterlijk: Hallo, blanke). In Kenia leer je pas de echte betekenis van ‘hakuna matata’ (er zijn geen problemen) en ‘pole pole’ (langzaam, langzaam).

Vilwakwe school

Superleuke, eenvoudige school in buitenwijk
Mombasa – Kenia

APDK

Revalidatiekliniek voor kinderen met beperking
Mombasa – Kenia

Kenya Care

Zelfredzaamheid voor HIV positieve moeders
Mombasa – Kenia

Blessed Camp

Community project voormalig lepra slachtoffers
Msambweni – Kenia

Over Kenia

Kenia ligt in oost Afrika aan de indische oceaan. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Kenia is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland. De hoogste berg in Kenia is de Mount Kenya, deze is 5199 meter hoog. Mount Kenia is de op een na hoogste berg in Afrika, na de Kilimanjaro in Tanzania.

In Kenia is Doingoood werkzaam in de kustplaats Mombasa. Deze stad heeft een tropisch klimaat en ook tijdens het regenseizoen zul je de zon volop zien. In Kenia spreekt men Kiswahili (Swahili) en Engels. Engels is de voertaal op alle scholen en de meeste mensen spreken dan ook goed Engels.

Mombasa is een populaire kustplaats voor toeristen. Je vindt hier vele strandhotels met zwembaden waar je ook als vrijwilliger (tegen betaling) gebruik van kunt maken. Ook is er genoeg keuze uit restaurants waar je prima kunt eten en drinken. Voor je dagelijkse boodschappen kun je terecht bij de supermarkten van bijvoorbeeld Nakumatt (veel westerse spullen) of Tuskeys. Daarnaast vind je langs de wegen vaak nog kleine kiosken waar je fruit, beltegoed, brood, pindakaas, eieren, frisdrank en koekjes kan kopen. In Kenia kun je je mobiele telefoon prima gebruiken en ook internet is goed verkrijgbaar.

Toeristisch Kenia

Kenia is natuurlijk ook het land van de safari! Safari betekent letterlijk ‘reis’ in Swahili. Enkele bekende safari parken zijn de Masai Mara, Tsavo national Park, Lake Nakuru, Amboseli en Mount Kenya.De Masai Mara staat vooral bekend vanwege de jaarlijkse ‘grote trek’ (great migration). Grote kudden gnoe’s, gazellen en zebra’s trekken van de Serengeti in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia.

In de nationale parken zijn volop dieren te vinden. De ‘big 5’ bestaat uit de leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn. Deze dieren zijn allemaal te vinden in Kenia. Daarnaast zul je op safari in Kenia ook zeker zebra’s, diverse soorten antilopen, struisvogels, giraffen, nijlpaarden, krokodillen, vele vogelsoorten en reptielen kunnen vinden.

De kustplaats Mombasa is geliefd vanwege de parelwitte stranden en de azuurblauwe zee. Je kunt hier snorkelen, verschillende watersporten doen of gewoon heerlijk relaxen. ‘Pole pole’ is de lijfspreuk van vele Kenianen, het betekent ‘rustig rustig’ of ‘langzaam langzaam’. Kenia heeft een aantal prachtige wildparken waar je de ‘big 5’ kunt bewonderen. Tsavo east ligt op 5 tot 6 uur rijden vanaf Mombasa en is een prachtig gebied waar je o.a. giraffen, olifanten, leeuwen, zebra’s, veel verschillende vogelsoorten, nijlpaarden, krokodillen, verschillende antilopen soorten en wrattenzwijnen kunt zien.

In Kenia hoef je je geen moment te vervelen. Je kunt een bezoek brengen aan Haller Park (ook leuk als excursie met de kinderen van je project!) waar je giraffen kunt voeren en reuzenschildpadden kunt aaien. Er is een waterpretpark en een krokodillenfarm waar je naartoe kunt gaan. Op de diverse markten vind je altijd wel bijzondere souvenirs of heerlijke verse kruiden. Bij de houtsnijwerk fabriek kun je zien hoe prachtige houtsnijwerken vervaardigd worden en je kunt er natuurlijk naar hartelust shoppen.

Veiligheid in Kenia

Nationale veiligheid Kenia

Voor wat betreft de nationale veiligheid volgt Doingoood de reisadviezen op van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Op de plekken waar wij werkzaam zijn vinden wij de veiligheid voldoende gegarandeerd voor reizigers en vrijwilligers. Het is nog nooit voorgekomen dat medewerkers of vrijwilligers zelf onlusten hebben meegemaakt. Er zijn wel incidenteel voorzorgsmaatregelen getroffen op dagen waarop mogelijke spanningen konden ontstaan, bijvoorbeeld gedurende verkiezingstijd. Tijdens verkiezingstijd gelden uit voorzorg extra veiligheidsmaatregelen voor onze vrijwilligers.

Van september 2014 tot eind 2016 heeft Doingoood haar werkzaamheden, uit voorzorg, tijdelijk opgeschort in Kenia. In 2014 waren er regelmatig onrustige periodes en werden er enkele aanslagen gepleegd.Onze vrijwilligers in Kenia hebben weinig gemerkt van de onrust die regelmatig plaatsvond in Mombasa. Het waarborgen van de veiligheid van onze vrijwilligers en reizigers is echter onze eerste prioriteit. Dit heeft in 2014 buitengewoon veel werktijd en aandacht van onze coördinator gevergd. Tijd die daardoor ten koste ging van het realiseren van onze doelstellingen bij de projectpartners. Om die reden hebben wij ons werk in Kenia destijds tijdelijk opgeschort.

In samenspraak met ons uitgebreide netwerk van Nederlanders in Kenia en onze Keniaanse partners zelf, zijn wij tot de conclusie gekomen dat het dagelijks leven in Kenia weer ‘back to normal’ is en dat de veiligheid van onze reizigers voldoende gegarandeerd kan worden.  Meer over veiligheid