Vrijwilligerswerk buitenland

Je bent van plan om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen of stage te lopen of je hebt je reis al geboekt. En dan?
Een reis maken naar het buitenland is altijd een avontuur. Je komt terecht in een ander land met andere gewoonten, een andere cultuur en een ander straatbeeld. Stage lopen of vrijwilligerswerk doen is duidelijk wat anders dan op vakantie gaan in het buitenland. Je gaat immers echt een tijdje wonen en werken in een ander land. Ook al duurt je reis misschien maar een paar weken, toch ervaar je het land van je bestemming op een heel andere manier. Je verblijft misschien in een gastgezin of in een eigen huisje. Je begeeft je onder de lokale bevolking, maakt gebruik van het openbaar vervoer en je maakt een tijdje deel uit van de lokale maatschappij.

Download de checklist voor vrijwilligerswerk buitenland

Een goede voorbereiding is van onschatbare waarde voor jezelf en zal ook positief bijdragen aan jouw ervaring tijdens je stage of vrijwilligerswerk in het buitenland. In deze checklist voor stage of vrijwilligerswerk in het buitenland zetten we alle belangrijke zaken voor je op een rij. Wel zo handig!

Tip: Sla de checklist op zodat je de handige links die erin staan kan aanklikken.

Download checklist
Met vrijwilligerswerk in het buitenland plezier voor 2 met bellen blazen met kinderen

Wees kritisch over stage of vrijwilligerswerk buitenland

Neem je verantwoordelijkheid en stel kritische vragen aan jouw begeleidende vrijwilligerswerk of stage organisatie over je project. Vraag naar waarborging van kwaliteit, integriteit en werkwijze. Op die manier zorg je ervoor dat niet alleen jij zelf een mooie tijd tegemoet gaat op je project, maar ook dat je niet onbewust en ongewild meewerkt aan kinderexploitatie.

Zelf op reis of met een organisatie je vrijwilligerswerk buitenland regelen?

Wellicht heb je de neiging om je stage of vrijwilligerswerk in het buitenland zelf te regelen met een willekeurig project of organisatie op je bestemming. Bijvoorbeeld omdat dit goedkoper lijkt dan via een organisatie op reis te gaan. Als je je stage of vrijwilligerswerk in het buitenland zelf wilt regelen dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken:

1. Over welke informatie beschik je over het project en de betrokken medewerkers? Hoe ben je aan deze informatie gekomen? 
Uitsluitend via internet of e-mail of via iemand uit je netwerk die uit eigen ervaring een aanbeveling doet? Zorg dat je echt goed weet waar je terecht komt en wat je mag verwachten. Bedenk dat de standaarden in met name een aantal Afrikaanse landen een stuk lager liggen dan je hier gewend bent. Jouw definitie van ‘comfortabel’ of ‘goede begeleiding’ hoeft niet te betekenen dat die overeen komt met die van het project. Vraag daarom goed door en zorg dat je goed weet waar je aan begint.

2. Heeft de organisatie of het project waar je stage of vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen een calamiteiten draaiboek of een veiligheidsprotocol?
Wat is er bijvoorbeeld geregeld als je ziek wordt, betrokken raakt bij een ongeval, er lokaal onrust ontstaat of als je in aanraking komt met lokale autoriteiten? Je denkt misschien ‘dat overkomt mij niet’ maar bedenk goed dat de maatschappij in een aantal Afrikaanse landen heel anders in elkaar zit en dat jij daar als (rijke) westerling ook juist daardoor een zwakkere positie hebt. Wat veel mensen ook niet weten is dat de Nederlandse ambassade in sommige landen geen actieve ondersteuning geeft aan Nederlanders die daar in de problemen raken. In sommige landen geeft de ambassade hooguit advies maar bemiddelt niet in de situatie verder.

3. Is het project of de organsiatie waar je aan de slag gaat geregistreerd bij de lokale overheid of is er een andere vorm van erkenning dat de organisatie bestaat en wat hun activiteiten zijn? Is er een vorm van toezicht of controle?
Een project beginnen is, in landen waar de overheid minder gestructureerd georganiseerd is, een fluitje van een cent. Met goede of minder goede bedoelingen kan men makkelijk een project beginnen zonder dat iemand zich bekommert om de integriteit, de geldstromen, de doelstellingen of het welzijn van de doelgroep. Het komt regelmatig voor dat men een project begint met de bedoeling om hiermee vrijwilligers en donateurs aan te trekken, niet om een bijdrage te leveren aan het oplossen van een bestaand probleem. Met andere woorden; het project dient om inkomsten te genereren voor de oprichter(s) ervan. De doelgroep, bijvoorbeeld kinderen, worden -soms onder valse voorwendselen- geronseld bij arme gezinnen. Er zijn zelfs projecten die zo ver gaan dat ze geld eisen van de ouders als ze hun kinderen terug willen! Dit zijn wel extreme situaties, maar het gebeurt.

Hoe wij werken

Doingoood volunteer work heeft jarenlange ervaring met het werken met mensen en projecten in Afrika Wij  hebben niet voor niets een uitgebreid voorbereidingstraject, wij screenen projecten waarmee we samenwerken en geven gedegen begeleiding ter plaatse. Kortom, wij faciliteren je zoveel mogelijk om een zorgeloze en goede tijd te kunnen hebben in Afrika. Veel zaken hebben wij achter de schermen al standaard goed geregeld. Dit is wellicht niet direct zichtbaar voor jou tijdens je vrijwilligerswerk maar je kunt er wel van opaan dat je in goede handen bent, dat er voor alle scenario’s een draaiboek klaar ligt en dat je terecht komt in een betrouwbaar en zorgvuldig geselecteerd project.

Doingoood is zeer selectief bij het selecteren van alle samenwerkingspartners en daarbovenop nog specifiek in het werken met ‘weeshuizen’. Sowieso werken wij op elke bestemming met Nederlandse medewerkers waardoor wij kwaliteit en integriteit zoveel mogelijk kunnen waarborgen. We komen immers zelf wekelijks op de projecten waardoor de lijnen kort zijn. We kunnen met eigen ogen de situatie monitoren, beoordelen en volgen. Wij kiezen er bewust voor om uitsluitend te werken met geregistreerde en gerenommeerde projecten. We werken niet met ‘weeshuizen’ maar met crisisopvangcentra die de doelstelling hebben om kinderen tijdelijk op te vangen en hen weer te plaatsen in een gezin. Dat betekent dat het aantal kinderen telkens roteert en dat een kind slechts een bepaalde periode in het centrum verblijft.

Stel jezelf de vraag

In praktijk blijkt dat het zelf regelen van stage of vrijwilligerswerk in het buitenland grotere risico’s kent om op een teleurstelling uit te lopen. En gepaard te gaan met frustraties, extra kosten en het blijkt niet zonder risico’s te zijn. In eerste instantie kan het lijken of het organiseren van je stage of vrijwilligerswerk in het buitenland via een organisatie duurder is. Ga bij jezelf na wat je hier extra voor terugkrijgt in termen van opvang, accommodatie, begeleiding, evaluatie, waarborging van je veiligheid en gezondheid, zekerheid van een waardevolle tijd op jouw project en de zekerheid dat je niet onbewust en ongewild meewerkt aan bijvoorbeeld mensen- of kinderexploitatie.

Download de checklist

Deze checklist is voor je samengesteld door Doingoood volunteer work, dé specialist in vrijwilligersreizen naar Afrika. Wij kennen Afrika als geen ander. Deze checklist is echter toepasbaar voor het reizen naar alle Afrikaanse landen, ook op andere continenten. Wij delen graag onze jarenlange ervaring en adviezen met jou zodat je je optimaal kunt voorbereiden op je reis. Wij wensen je heel veel plezier en succes tijdens alle voorbereidingen voor je buitenland ervaring. Goede reis!

Download checklist