Goed voorbereid aan je vrijwilligerswerk of stage project beginnen

Een goede voorbereiding is het halve werk! Wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen of stage gaat lopen in Afrika krijg je te maken met de volgende zaken:

 • Je hebt beperkt de tijd
 • De projecten beschikken over het algemeen over beperkte middelen
 • Het uitzoeken en aanschaffen van geschikte middelen kost tijd en geld
 • Veel medewerkers op de projecten weten niet goed hoe ze materialen kunnen inzetten tijdens hun werk
 • Een verandering van gedrag bij lokale medewerkers komt alleen tot stand wanneer zij de voordelen ervan zelf ervaren. Focus je daarom niet alleen op de kinderen maar betrek ook de lokale staff actief bij je initiatieven.

Het is daarom handig als je goed voorbereid aan je periode op je project begint. Om je hiermee zo goed mogelijk op weg te helpen hebben wij op deze pagina zoveel mogelijk tips en inspiratie verzameld. We hopen dat je hier gretig gebruik van zult maken en dat het je helpt om je effectiviteit en impact op je project zo groot mogelijk te laten zijn.

Hoe is het met je Engels?

Op alle bestemmingen waar Doingoood samenwerkt met projecten is de voertaal Engels. Daarnaast wordt de originele taal van het land zelf gesproken. Je Engels hoeft niet foutloos of vloeiend te zijn, maar je dient wel zelfstandig eenvoudige gesprekjes te kunnen voeren en jezelf te kunnen redden in de meeste situaties op je project en buiten de deur (werkzaamheden afstemmen met collega’s, de weg vragen, in een restaurant, met afdingen, in het openbaar vervoer etc.).

Bekijk de video hiernaast als je jezelf wilt ‘testen’. Lukt het goed om de mannelijke spreker te verstaan en kun je zelfstandig zijn vragen begrijpen en antwoorden? Dan is je beheersing van de Engelse taal voldoende.

Kan je Engels nog een oppepper gebruiken? Kijk dan even op deze website welke mogelijkheden je hebt om nog verder aan je Engels te werken.

Jouw beeld van Afrika

Welk beeld heb jij van Afrika? Inmiddels weet je (hopelijk ;-) dat Afrika geen land is, maar een continent. Een continent dat bestaat uit 54 verschillende landen met elk een eigen geschiedenis, verschillende stammen, talen en gewoonten. Bekijk de video hiernaast ook eens. Het geeft je een realistisch beeld van het hedendaagse Afrika.

Reisblog

Jolande van Mijnreisparadijs.nl heeft gereisd in meerdere landen, waaronder in Malawi en Oeganda. Over haar ervaringen schrijft ze boeiende blogs. Ze gaat in een aantal blogs ook in op stereotypering en vooroordelen. Want helaas hebben vooral de mensen die niet eerder in een Afrikaans land zijn geweest, een heel duidelijk ‘beeld’ van hoe het dagelijks leven ‘daar’ eraan toegaat :-)

Realiteit bureau

De 3 Nederlandse studenten Lynn, Tessa en Lizzy kregen te maken met heel wat vooroordelen voordat ze op stage naar Oeganda vertrokken. Ze werden gewaarschuwd voor malaria, terrorisme en armoede. Aangekomen in Oeganda herkenden zij niks van dit beeld terug. Ze besloten een initiatief te starten: het Realiteit Bureau. Waarin Amsterdammers vragen kunnen stellen aan Oegandezen in Kampala, en andersom.

Liever een Afrikaanse taal leren?

Uit ervaring weten wij hoe ontzettend het gewaardeerd wordt wanneer je enkele zinnen in de lokale taal kunt spreken. Houd er rekening mee dat je collega’s in het project weliswaar Engels spreken, maar dat dit niet altijd geldt voor andere mensen die je tegenkomt (bijv. in het ziekenhuis of in de community). Behalve dat het nuttig voor jezelf is wanneer je wat zinnen en woordjes in de lokale taal kent, is het ook nog eens ontzettend leuk om mee bezig te zijn en een onderdeel van de voorpret. Wij hebben zelf hele goede ervaringen met het Lowani Afrikaanse Talen Centrum. Tirza, de eigenaar en cursus leider heeft zelf in Tanzania gewoond en beheerst meerdere Bantu talen vloeiend. Haar cursussen en workshops zijn heel praktisch en gericht op dagelijkse situaties (begroetingen, op de markt, bij de dokter, op school etc.). Bovendien geeft Tirza hele nuttige voorbeelden waarbij je niet alleen veel leert over de taal, maar ook over de cultuur. Zeer de moeite waard en gewoon ontzettend leuk dus!

Tanzania/ Zanzibar: Kiswahili
Oeganda: Luganda
Malawi: Chichewa

Maximaal effect

Natuurlijk is het leuk en nuttig wanneer je nieuwe lesjes en materialen om mee te werken op je project introduceert. Bedenk alleen wel dat jij tijdelijk blijft en het fijn is wanneer de kinderen langdurig kunnen profiteren van hetgeen jij hebt geïntroduceerd. Betrek daarom altijd de projectleiding bij je werk. Betrek de leerkracht bij de lessen, geef een workshop over het gebruik van materialen en help hen om dit in te zetten tijdens hun lessen. Span je ervoor in om hen het nut en het plezier van het werken met materialen te laten ervaren, zodat zij ook daadwerkelijk na jouw vertrek hiermee door kunnen en willen gaan. Houd er rekening mee dat verandering tijd kost, dat je eerst vertrouwen zal moeten winnen en dat je waarschijnlijk het meeste bereikt wanneer de leerkracht of projectleider zelf ervaart wat de voordelen zijn.

Heb je onze checklist al gedownload? Een handig overzicht van waar je aan moet denken wanneer je een reis naar Afrika maakt!

Cat & Dog

De educatieve materialen van Cat & Dog zijn ontwikkeld door een striptekenaar die zelf vrijwilligerswerk gedaan heeft en tegen een gebrek aan nuttig materiaal aanliep. Het is geschreven in het Engels en bestaat uit leuke leesboekjes en een kwartet- en bingo spel. Op de website kun je materiaal gratis downloaden zolang je het voor niet-commerciële doeleinden gebruikt. Zie http://www.cat-and-dog.org

EFKF

EFKF staat voor ‘English for Kids Foundation’. Hun doel is om kinderen te helpen om de Engelse taal te leren. Deze stichting heeft sinds hun oprichting al honderden kinderen kunnen helpen met hun leer materialen. Voor 5 euro kun je materiaal bestellen en op de website kun je voorbeelden downloaden om in te zien. Er zijn onderwijs materialen en spellen verkrijgbaar. Kijk op hun website https://efkf.org/materials

HIV voorlichting

WEBfoundation ontwikkelt spellen en educatieve materialen ter ondersteuning van communicatie over HIV in landen waar deze ziekte veel voorkomt. Hun programma;s zijn gericht op het spelenderwijs leren over seksualiteit en HIV/Aids. Het is van levensbelang dat kinderen en jong volwassenen hierover leren durven praten, vooral voordat zij zelf seksueel aktief worden. Op hun website kun je materialen en filmpjes downloaden in verschillende talen, waaronder Engels en Swahili (Tanzania).

LET OP: Seksualiteit is in sommige culturen een onderwerp waarop een taboe rust en waarover men doorgaans niet vrijuit spreekt. Betrek daarom altijd je Doingoood coordinator bij welk initiatief dan ook dat je wilt nemen rondom dit onderwerp, zodat je samen een plan van aanpak kunt maken en afstemming hebt met je project!

Lesvoorbereiding

Op Lesvoorbereiding.com vind je allerlei informatie en links die je kunt downloaden voor het voorbereiden van allerlei lessen in het basis onderwijs. De website is bedoeld voor studenten van de PABO, maar vrijwilligers zullen zeker hun voordeel kunnen doen met alle handige informatie die je hier vindt. Bij de meeste tips staan instructies over de te geven les en welke materialen je ter voorbereiding nodig hebt. http://www.lesvoorbereiding.com/

Boeken en films over Afrika

Misschien vind je het leuk om je wat verder te verdiepen in verhalen waarin Afrika een rol speelt. Onderstaand tref je onze favorieten aan. Het helpt je om een beeld te vormen van de geschiedenis, cultuur en leefomstandigheden waarmee mensen in Afrika te maken hebben.

Boeken

Onderstaand vind je titels van onze favoriete boeken:

 • Meisjes van Aboke – Els de temmerman
 • Witte geef geld – Marcia Luyten
 • Gin-tonic en cholera – Femke van Zeijl
 • Terug uit Afrika – Corinne Hofmann
 • Olifanten in mijn boomgaard- Kuki Gallmann
 • Dag Afrika – Marcia Luijten
 • En je ziet nog eens wat – Renske de Greef
 • Mijn droom van Afrika – Corinne Hofmann
 • Ik droomde van Afrika – Kuki Gallmann
 • Afrika is besmettelijk – Steven van de Vijver
 • Met de beste bedoelingen (Doingoood heeft hiervoor een kortingscode voor je!)
 • De blanke Masai – Corinne Hofmann
 • Brieven naar de groene hel – Henk Krijnen
 • Mijn woestijn – Waris Diri
 • Kinderen van Afrika – Ton van der Lee
 • Soms in Afrika – Floor Koomen
 • Te klein om over het hoofd te zien – Wess Stafford
 • Wilde wereld – Eric Corton

Films

Onderstaand vind je titels van onze favoriete films:

 • The last king of Schotland (Oeganda) – met Forest Whitaker
 • I am because we are (Malawi) – documentaire van Madonna
 • Hotel Rwanda – zeer indrukwekkend en waargebeurd
 • Wit licht – met Marco Borsato
 • Tsotsi
 • The constant gardener
 • Blood diamond – Leonardo di Caprio
 • Invictus – Matt Damon
 • Shooting dogs – zeer indrukwekkend en waar gebeurd
 • Out of Africa – Meryl Streep
 • The white Massai