Voorbereidingstraining buitenlandervaring

Voor een goede start van je buitenlandstage of vrijwilligerswerk in Afrika is het bijwonen van de voorbereidingstraining erg belangrijk. Doingoood volunteer work werkt voor het voorbereiden van stagiaires en vrijwilligers samen met Stichting Muses. Elke Doingoood stagiaire of vrijwilliger volgt deze (verplichte) voorbereidingsdag. De kosten hiervan zijn inbegrepen in de deelnamekosten. Tijdens de voorbereidingsdag komen diverse thema’s aan bod zoals de cultuurschok, wat is jouw rol als buitenlander op je project, welke situaties je kunt tegenkomen en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Voorbereiding vrijwilligerswerk

Aanmelden voorbereidingsdag

Nadat je je definitief bij ons hebt aangemeld als vrijwilliger of stagiaire ontvang je van ons je overeenkomst. Je krijgt dan ook toegang tot onze besloten pagina met verdere voorbereidingsinformatie via een link en wachtwoord dat wij je na aanmelding verstrekken. In onze informatieve e-mails die daarna volgen vind je tevens een link naar de inschrijfdata voor de voorbereidingsdagen bij Stichting Muses. Je kan zelf de best passende lokatie en datum kiezen. Wij adviseren om de voorbereidingsdag niet langer dan 2 maanden voor je vertrek te volgen. Op die manier is alle informatie nog redelijk ‘vers’ op het moment dat je vertrekt.

Inspiratie en voorbereiding

Op onze website hebben we een pagina waar je handige links vindt naar websites waar je les- en voorlichtingsmaterialen kunt vinden om te gebruiken op je project in Afrika. Op je project is vaak weinig materiaal aanwezig en zelf initiatief nemen is belangrijk. Een goede voorbereiding is het halve werk, doe daarom je voordeel met de informatie en downloads van lesmaterialen die je kunt gebruiken. Ook vind je op deze pagina onze favoriete boeken en films over Afrika, die je een goed beeld geven van de cultuur, geschiedenis en leefomstandigheden van mensen in Afrika.

“De voorbereidingsdag van Muses was leerzaam, inspirerend en gezellig! Een hele goede voorbereiding en begeleiding voor je reis naar een heel andere cultuur.

Je krijgt veel tips, denkt na over situaties die je tegen kunt komen en bespreekt verwachtingen. Daarnaast zijn de begeleiders echt tof en staat de vrijwilliger centraal!”

Waarom een voorbereidingstraining van Stichting Muses?

Wanneer je een tijdje in het buitenland gaat werken en wonen is het belangrijk dat je hierop maximaal voorbereid bent. Je krijgt te maken met een andere cultuur, een andere taal en andere gewoonten. Het straatbeeld is anders en omgangsvormen kunnen anders zijn. Je zult daarnaast geconfronteerd worden met armoede of met aangrijpende verhalen van de doelgroep waarmee je werkt. Je referentiekader van thuis is vaak niet helemaal toepasbaar in het land waar je vrijwilligerswerk of stage gaat doen.

Stichting Muses is sinds 2012 partner van Doingoood. Deze stichting heeft zich gespecialiseerd in het geven van voorbereidingstrainingen aan mensen die een bepaalde tijd vrijwilligerswerk of stage in het buitenland gaan doen.

Doingoood stelt de voorbereidingsdag verplicht voor alle vrijwilligers en stagiaires. Verantwoord voluntourism is belangrijk voor ons. Wij beschouwen het als een van onze taken om bij anderen bewustzijn te creëren omtrent een aantal thema’s die verwant zijn met vrijwilligerswerk en stage in Afrika.  Wanneer je gaat werken met kwetsbare doelgroepen zoals kinderen is het belangrijk dat je weet wat je mag verwachten. Maar belangrijker nog: dat je weet wat van jou als vrijwilliger verwacht wordt en welk gedrag daarbij passend en constructief is.

Behalve de voorbereidingstraining bij Muses krijg je daarom van ons ook uitgebreide voorbereidingsinformatie. Hierin vind je allerlei praktische informatie en daarnaast specifieke informatie over bijvoorbeeld hechtingsproblematiek. Onze coördinator ter plaatse begeleidt je tijdens je verblijf in Afrika en zal je helpen om zo effectief mogelijk te zijn op je project.

“De begeleiding tijdens de voorbereiding was top, ik ging er goed voorbereid heen en dat was echt nodig merkte ik tijdens de weken in Oeganda. Dankzij jullie goede organisatie heb ik vier bijzondere en verrijkende weken beleefd. Een droom die uitkwam. Dank jullie wel!”

Wat leer ik?

Jouw rol op het project
Persoonlijk 112
Hechting
Cultuurverschillen
Duurzaamheid en fondsenwerving

Wijzer met kids

Speciaal voor mensen die gaan werken met kinderen heeft Stichting Muses een extra training ontwikkeld: Wijzer met kids. Deze training is specifiek bedoeld voor mensen die gaan werken bij projecten met kinderen om zich hier maximaal op voor te bereiden. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

Hechting
De ontwikkeling van een kind
Ontwerpen van een les/ aktiviteitenplan

Deze training is verplicht voor vrijwilligers en stagiaires die gaan werken met kinderen. Dit hangt af van je vooropleiding en werkervaring en zullen wij met je bespreken tijdens het intake gesprek. De Wijzer met Kids training is ook heel nuttig als aanvulling voor vrijwilligers die vrijwilligerswerk in het onderwijs gaan doen.

Het programma van de training is aanvullend op de (verplichte) voorbereidingstraining. De kosten van deze training bedragen ongeveer € 35,00 en worden direct door de deelnemer aan Muses voldaan. Meer informatie vind je op www.muses.nl