Tussenjaar vrijwilligerswerk Afrika

Denk jij over een tussenjaar in het buitenland? Tijdens jouw tussenjaar vrijwilligerswerk in Afrika doen, biedt je een enorme kans! Door een tijdje in een andere cultuur te leven en samen te werken met de lokale bevolking, doe je een ervaring op waarvan je de rest van je leven profiteert. Impact op jezelf én impact op de wereld, wat wil je nog meer?

Jouw tussenjaar in het buitenland

Uit eigen ervaring weten wij hoeveel vragen er bij je opkomen bij het zoeken naar dé buitenlandervaring van je leven. Eén ding staat vast: jouw ‘once-in-a-lifetime experience‘ moet gewoon heel goed geregeld zijn! Jij wilt een top-tijd tegemoet gaan die je je leven lang niet meer vergeet. En ook voor de thuisblijvers is het een fijn idee dat je in vertrouwde handen bent.

Het is onze missie om jouw periode in Afrika zo relaxed en zorgeloos mogelijk te laten verlopen. In onze e-brochure kan je lezen wat jouw mogelijkheden zijn.

Demi doet haar tussenjaar in Oeganda

Ruben vertelt over zijn tussenjaar in Malawi

6 redenen waarom jij blij gaat worden van Doingoood

Je krijgt Nederlandse begeleiding in Afrika

Hoe vaak ben jij al in Afrika geweest? Hoeveel mensen ken jij in het land waar je heen gaat en bij wie je terecht kan? De kans is groot dat je bestemming, of zelfs het hele continent, nieuw voor je is. Hoe fijn is het dan om te weten dat er iemand voor je klaar staat. Vanaf het moment dat je uit het vliegtuig stapt tot het moment dat je incheckt voor je reis terug naar huis. En alles daar tussenin kan gewoon in je eigen taal besproken worden. Lekker vertrouwd!

Je verblijft in ons eigen Doingoood huis

Je Afrika avontuur is indrukwekkend. Je komt in een andere cultuur, je maakt dagelijks nieuwe dingen mee en je moet je draai vinden in een nieuw land. Dan is het gewoon ontzettend fijn als jij jouw verhaal kwijt kan aan je huisgenoten. Ervaringen delen, samen eten koken, uitstapjes maken in het weekend of een drankje doen bij de ondergaande zon. Herinneringen maken is zoveel leuker als je dit met anderen kunt delen! Ons huis is een heerlijk plek om in thuis te komen en te relaxen.

Je kan onze coördinator 24/7 bereiken voor hulp

Gelukkig gebeurt het niet vaak dat mensen midden in de nacht onze coördinator nodig hebben. Maar het kan wel. Bijvoorbeeld omdat je een dokter nodig hebt. Of omdat je door een noodgeval thuis direct op het vliegtuig terug naar huis moet stappen. Dan is het goed om te weten dat er iemand voor je klaar staat met raad en daad. Onze coördinator is een kei in kalm blijven in vervelende situaties en weet wat er moet gebeuren in geval van nood. Wel zo fijn dat je er niet alleen voor staat.

Jouw veiligheid is goed gewaarborgd

We laten je natuurlijk alleen naar veilige landen vertrekken. Dat staat als een paal boven water. Onze coördinatoren wonen en werken ook in die landen. En op hen zijn we heel zuinig, dus risico’s nemen is er niet bij. Je komt in een land waar de economische omstandigheden minder zijn dan waar jij vandaan komt. Dat brengt andere gedragsregels met zich mee. Door onze ruim 15 jaar Afrika ervaring, weten wij daar alles van. En die kennis delen we graag met jou.

Je gaat goed voorbereid op reis, geen verrassingen

Een nieuwe cultuur van binnenuit ervaren lukt alleen als je je goed voorbereidt. Verantwoord internationaal vrijwilligerswerk of stage doen kan alleen als je weet waar je aan begint. Daarom zorgen wij dat je maximaal voorbereid op reis gaat. We informeren je over praktische zaken, zoals visa, geld en wifi. Maar vooral besteden we aandacht aan een stuk bewustwording. Waar kom je terecht? Welk gedrag is passend? Wat mag je wel of niet verwachten op je project? Kortom: ben je goed voorbereid dan tel je voor twee!

Je gaat naar een betrouwbaar, eerlijk project

Hoe weet je of je iemand kan vertrouwen? Door diegene te leren kennen. Door veel in gesprek te gaan en elkaar (kritische) vragen te stellen. Zo werkt het tussen mensen en zo werkt het ook bij Doingoood. Onze coördinatoren komen vaak op de projecten. Hierdoor kennen zij de mensen, de doelgroep en de uitdagingen van elk project. Geen verborgen agenda’s of schimmige praktijken. Voor ons blijft niets verborgen. We komen ook onaangekondigd langs. En evalueren met al onze deelnemers over hun ervaringen.

Samen kijken hoe we jou blij kunnen maken?

Ervaringen vrijwilligerswerk buitenland

Jaarlijks begeleidt Doingoood zo’n 150 vrijwilligers, stagiaires en reizigers in Afrika. Onze missie is om ervoor te zorgen dat onze deelnemers zorgeloos kunnen genieten van hun tijd in Afrika. Wij regelen alles zorgvuldig en hebben hierbij jouw veiligheid en welzijn als hoogste prioriteit. Onze (deels Nederlandse) Doingoood coördinatoren in Afrika zorgen ervoor dat je fijn ontvangen wordt, wegwijs gemaakt wordt, een goede introductie krijgt op je project en staat 24/7 voor je klaar als je iets wilt vragen of als we ergens mee kunnen helpen.

Dit is wat wij het liefste doen en daarom vertellen we er graag over. Maar liever nog dan dat we zelf aan het woord zijn, laten wij onze deelnemers vertellen wat zij vonden van hun Afrika reis met Doingoood.

Tussenjaar op je 17e in Afrika

Ben je klaar met je HAVO of VWO en wil je een tussenjaar op je 17e in Afrika? Dan ben je bij Doingoood in vertrouwde handen. Onze programma’s voor een tussenjaar op je 17e zijn met zorg samengesteld. De projecten waar je kan meehelpen zijn zorgvuldig geselecteerd zodat deze ook geschikt zijn om als 17-jarige aan deel te nemen. Na je middelbare school heb je vaak nog geen echte werk- of stage ervaring, maar die kan je tijdens een tussenjaar in Afrika wel gaan opdoen. Voor het soort activiteiten dat je gaat doen houden we allereerst rekening met de wensen en behoeften van het project. Daardoor komen niet alle projecten in aanmerking voor je. We kijken graag met je mee om het beste project voor jou te selecteren!

Bekijk hieronder de mogelijkheden voor projecten die je tijdens een tussenjaar ook al op je 17e kan doen.

Tussenjaar na HAVO in Afrika

Ga jij dit jaar eindexamen HAVO doen en wil je een tussenjaar na HAVO in Afrika? Onze programma’s bieden prima mogelijkheden voor een tussenjaar nadat je je HAVO diploma behaald hebt. Bovenaan deze pagina vind je de vragen die je jezelf eerst zou kunnen stellen. Als je het antwoord daarop (ongeveer) weet dan helpt ons ervaren team je heel graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw tussenjaar.

Info avond tussenjaar in Afrika

Een aantal keren per maand organiseert Doingoood info avonden. Een prima gelegenheid om, samen met je ouders, onze organisatie te leren kennen. Tijdens de info avond kom je alles te weten over onze werkwijze, onze (veelal Nederlandse) Doingoood begeleiding in Afrika en de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Afrika. Kijk hieronder in de kalender naar een datum en lokatie die jou goed uitkomt en meld je aan. Het bijwonen van een info avond is gratis en helemaal vrijblijvend. Je zit nergens aan vast!

Agenda

augustus

07aug19:3022:00Info avond stage, vrijwilligerswerk & tussenjaar19:30 - 22:00 Utrecht

27aug19:3022:00Info avond stage, vrijwilligerswerk & tussenjaar19:30 - 22:00 Utrecht

Kosten tussenjaar in Afrika

Bij Doingoood betaal je niet voor het vrijwilligerswerk zelf dat je tijdens je tussenjaar in Afrika doet. De kosten die wij berekenen zijn voor de organisatie van jouw tussenjaar, het traject van voorbereiding en voor de accommodatie en kwalitatieve begeleiding in Afrika.

Voor wie is een tussenjaar in Afrika een goed idee

Voordat je aan een tussenjaar begint is het belangrijk dat je weet waar je aan begint. Bij Doingoood ben je in elk geval in goede handen omdat wij zorgen dat jouw tussenjaar in Afrika zorgeloos verloopt. Tijdens het leven en meehelpen in een andere cultuur wordt er een beroep gedaan op een aantal persoonlijke vaardigheden. Gaandeweg tijdens je tussenjaar zal je dit natuurlijk nog verder gaan ontwikkelen:

 • Aanpassingsvermogen: je komt terecht in een land met ander eten, andere gewoonten en het leven is veel meer gericht op de korte termijn dan op de toekomst
 • Zelfstandigheid: je gaat tijdens je tussenjaar weg van huis en gaat echt even op eigen benen staan
 • Flexibiliteit: onze ervaring is dat in Afrika een dag altijd anders loopt dan je vooraf gedacht had. Dat is leuk en verrassend maar ook goed om rekening mee te houden

Om een goede keuze te maken voor een tussenjaar vrijwilligerswerk in Afrika is het goed om vooraf na te denken over een aantal zaken:

 • Met welk doel neem jij een tussenjaar in het buitenland?
  Wil je jezelf persoonlijk ontwikkelen en even uit je comfort zone stappen om een unieke buitenland ervaring op te doen? Of wil je erachter komen wat voor soort activiteiten jou het beste liggen zodat dit je helpt bij het kiezen van de beste vervolgstudie voor jou? Hoe beter je zelf weet wat je wilt bereiken tijdens jouw tussenjaar in het buitenland, hoe beter je keuzes kan maken voor het inrichten van jouw tussenjaar.
 • Hoe lang wil je in het buitenland blijven?
  Je kunt verschillende dingen doen tijdens jouw tussenjaar, en één ervan is jouw tussenjaar in het buitenland doorbrengen. Vaak wordt de vraag gesteld wat nou een goede periode hiervoor is. Natuurlijk is dat mede afhankelijk van wat jij tijdens jouw tussenjaar wilt bereiken. Houd er rekening mee dat wennen in een andere cultuur altijd even tijd kost. Voordat je de weg weet, de mensen op je project kent en inzicht hebt in de activiteiten waaraan jij kan bijdragen ben je zomaar 2 tot 3 weken verder. Om die reden is de minimale verblijfsduur voor een tussenjaar programma bij Doingoood ook 4 weken. Langer blijven gaat je natuurlijk veel meer opleveren. Een goed begin is bijvoorbeeld 6 tot 8 weken in het buitenland doorbrengen. Wil je langer blijven, bijvoorbeeld 4 of 6 maanden, dan kan je ook 2 projecten combineren. Dat kan in hetzelfde land, maar ook in verschillende landen. Op die manier doe je nóg meer ervaring op. Goed voor je eigen ontwikkeling en het geeft wat meer gewicht aan je CV.
 • Wat wil je graag doen tijdens jouw tussenjaar?
  Om vast te stellen weke activiteiten je wilt doen tijdens jouw tussenjaar in Afrika, is het goed uit te gaan van je vaardigheden en talenten. Ga je graag met mensen om? Is er een bepaalde hobby of sport waarmee je iets wilt doen? Vind je het leuk om kennis over te brengen aan anderen of werk je graag aan iets praktisch? En natuurlijk ook: wat vind je helemaal niet leuk om te doen, zijn er doelgroepen die je minder aanspreken? Wat verwacht je van de leefomstandigheden: is ‘back to basic’ prima voor jou of wil je liever iets meer comfort?