Volunteer Correct Transparantie Index

In 2016 lanceerde de onafhankelijke stichting Volunteer Correct voor het eerst de Transparantie Index. De Transparantie Index is een meetinstrument dat 20 onderwerpen beoordeelt, verdeeld over 5 thema’s, die relevant zijn voor verantwoord internationaal vrijwilligerswerk.

De doelstelling van stichting Volunteer Correct is bezorgd over de kwaliteit en effectiviteit van vrijwilligerswerk, en streeft naar een klimaat waarin vrijwilligersorganisaties verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun aanpak. Volunteer Correct is een stichting die zich als doel stelt transparantie en accountability in internationaal vrijwilligerswerk te bevorderen.

Elk jaar beoordeelt stichting Volunteer Correct vrijwilligersorganisaties in Nederland en presenteert de resultaten hiervan in de Transparantie index.

Transparantie index VC

Doingoood scoort 100% op de Transparantie Index van de onafhankelijke stichting Volunteer Correct.

Transparantie Index 2017

Doingoood is blij met het initiatief van Volunteer Correct om vrijwilligersorganisaties te beoordelen op hun werkwijze. Onze doelstelling is om een concrete bijdrage te leveren aan de maatschappelijke en sociaal-economische doelstellingen van onze partners in Afrika. Bij het realiseren van een dergelijke doelstelling vinden we ook dat wij hiermee een verantwoordelijkheid op ons nemen om hier op eerlijke en integere wijze invulling aan te geven.

100% Transparant

In 2016 scoorde Doingoood 95% transparantie volgens de richtlijnen van stichting Volunteer Correct. We hebben sindsdien de puntjes op de ‘i’ gezet. We zijn er dan ook erg trots op dat we in 2017 een score van 100% transparantie hebben behaald. Zijn we nu perfect? Zeker niet. We leren elke dag weer wat bij en blijven onze werkwijze en procedures optimaliseren. Door zelf-kritisch te blijven en door onze oprechte betrokkenheid bij ons werk en onze project-partners in Afrika blijven we ons ontwikkelen.

Integere werkwijze

Wij beschouwen het als een van onze taken om bij anderen bewustzijn te creëren omtrent een aantal thema’s die verwant zijn met onze kernactiviteiten: het inzetten van vrijwilligers (mankracht) en het geven van projectsponsoring (financieel) bij maatschappelijke organisaties in Afrika. Als organisatie willen wij voorop lopen bij de implementatie van integere, kwalitatieve werkwijzen en procedures die relevant zijn voor onze branche.  Wij vragen ook van onze vrijwilligers om hier over na te denken en zich hieraan te committeren.