S-BB erkende buitenlandstage in Afrika

Je bent benieuwd naar andere culturen, je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling en je wilt werkervaring opdoen. Door stage te lopen in het buitenland gaat je ontwikkeling twee keer zo snel; je doet relevante werkervaring op in je opleidingsrichting én het wonen en meewerken in het buitenland helpt je ook nog eens om je persoonlijke ontwikkeling een enorme boost te geven.

Doingoood begeleidt jaarlijk zo’n 40 MBO studenten tijdens hun buitenlandstage in Afrika. Voor alle MBO studenten geldt dat zij hun stage moeten lopen bij een S-BB erkende stageplaats. S-BB staat voor ‘Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven’ en is wettelijk verantwoordelijk voor kwaliteitsbewaking van de beroepspraktijkvorming (BPV) in het MBO.

Een groot aantal van onze projecten beschikken al over de verplichte S-BB erkenning als geschikte leerplaats voor jouw stage voor je MBO niveau 4 opleiding.

 

 

S-BB erkende stageplaats kiezen

Ben je op zoek naar een geschikte buitenland stageplaats die past bij jouw MBO niveau 4 opleiding? Er zijn 2 mogelijkheden voor het vinden van de stageplaats die het beste bij jou past:

  1. Neem contact met ons op of vul een gratis stage advies aanvraag in. Geef de exacte naam van je opleiding op en zo duidelijk mogelijk wat voor soort stageplaats je precies zoekt. Wij zullen je precies laten weten welke S-BB erkende stageplaatsen wij voor jou beschikbaar hebben.
  2. Je hebt een interessant project gezien op onze site waar je graag je MBO stage wilt lopen. Meld je aan voor dit project of neem contact met ons op. Indien het project (nog) niet erkend is voor jouw opleiding dan zullen wij contact opnemen met onze contactpersoon bij S-BB om te overleggen of de stageplaats in aanmerking komt voor erkenning.

Ben jij klaar voor je buitenlandstage?

Weet jij wat er allemaal moet gebeuren voordat je op buitenlandstage gaat? Meld je hieronder aan voor het gratis ontvangen van de checklist voor buitenlandstages en ga maximaal voorbereid naar het buitenland!

Stagiaires aan het woord

Louanna en Bess volgen de MBO opleiding verpleegkunde aan ROC Top. Zij deden hun stage in Malawi en vertellen alles over het werk, de verschillen met Nederland en de uitdagingen.

Meer informatie over buitenlandstages met Doingoood

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouw buitenlandstage? Hieronder kun je nog meer lezen over wat er bij komt kijken om op stage te gaan in het buitenland.

Belangrijke informatie voor een succesvolle buitenlandstage in Afrika

Stage lopen in het buitenland is een unieke ervaring. Niet alleen werk je mee bij een project in jouw vakgebied, je leeft ook een tijd tussen de lokale bevolking. Dat betekent dat je ook te maken krijgt met verschillen in cultuur, gewoonten en werkwijzen. Een goede voorbereiding hierop is dan ook belangrijk. Vast onderdeel van onze procedure is in elk geval het verplicht volgen van de voorbereidingstraining. Daarnaast dien je in gedachten te houden dat een buitenland stage in Afrika anders zal verlopen dan wanneer je je stage in eigen land zou doen.

Houd rekening met de volgende zaken:
Omstandigheden in Afrika kunnen snel en plotseling veranderen. Soms betekent dit dat de werkwijze/ werkzaamheden moet mee veranderen of dat er een extra beroep op je improvisatie vermogen wordt gedaan.
Je dient goed zelfstandig te kunnen werken. Je gaat samenwerken met vakgenoten en zij kunnen je dingen leren, laten ervaren en je werk beoordelen. Echter, de mate en intensiteit van begeleiding zal afhangen van de begeleider en de beschikbare tijd. Wanneer je iemand bent die veel aandacht en begeleiding van het project verwacht dan kun je beter niet kiezen voor een buitenlandstage in Afrika.
Er zal een groot beroep worden gedaan op een aantal eigenschappen: flexibiliteit in het soepel inspelen op veranderende omstandigheden, improvisatievermogen om te werken met (beperkte) middelen, geduld (bijv. met het werktempo). Dit is erg leerzaam en verrijkend wanneer je je hier goed van bewust bent maar kan erg frustrerend zijn wanneer je verwacht dat alles precies zal uitpakken zoals jij het in je hoofd hebt 🙂