Vrijwilligerswerk onderwijs Afrika

Vrijwilligerswerk of stage in het onderwijs in Afrika voegt enorme waarde toe. Doordat de klassen vaak overvol zijn kunnen vrijwilligers en stagiaires veel betekenen bij de 1 op 1 begeleiding van kinderen. Kinderen die extra aandacht nodig hebben voor schrijven, lezen en rekenen kunnen veel hebben aan deze individuele begeleiding. Wanneer je de Engelse taal voldoende beheerst dan kun je als assistent in het onderwijs echt een verschil maken.

Wanneer je opgeleid bent voor het onderwijs dan kun je naast het zelfstandig lesgeven in vele gevallen ook de leerkrachten inhoudelijk ondersteunen in hun vakgebied. Het les systeem in Afrika stamt nog af van het ouderwetse Britse onderwijs systeem uit de koloniale tijd. Dit onderwijs systeem biedt zeer beperkte mogelijkheden tot interactie, eigen inzicht en initiatief. Hierdoor leren de kinderen vooral ‘kopiëren’.

  • Vanaf 18 jaar
  • Vrijwilligerswerk of stage
  • Assisteren van de leerkracht
  • Basis onderwijs (3-14 jaar)
  • 1 op 1 begeleiding van kinderen
  • Kinderen met leerachterstand ondersteunen
  • Ook scholen voor kinderen met een beperking
  • Opgeleide docenten mogen ook zelf lessen geven
  • Eigen activiteiten inbrengen
  • Vanaf 4 weken

Onderwijs stage Afrika

Onze projecten zijn geschikt voor zowel HBO als MBO stages. Voor MBO stages beschikken de meeste projecten over een SBB-erkenning als geschikte leerplaats. De meeste MBO opleidingen vereisen deze erkenning voor stageplaatsen. Stages zijn mogelijk voor de opleiding onderwijs assistent (MBO) of voor PABO studenten. Ook sport- en bewegingsleer stages zijn mogelijk. Voor meer informatie over mogelijkheden voor stage kun je contact opnemen met Ineke van Huuksloot: ineke@doingoood.nl.

Onderwijs projecten Afrika

Vilwakwe school

Superleuke, eenvoudige school in buitenwijk
Mombasa – Kenia

Agape Ministries

Agape Ministries

Herstel & gezinshereniging voor straatkinderen
Kampala – Oeganda

YODEP

Community organisatie met vele programma’s
Zomba – Malawi

Pelido

Community Empowerment
Masaka – Oeganda

MAWA

Veelzijdig community project in dorp
Zomba – Malawi

Makerere school

School voor kansarme kinderen in Kampala
Kampala – Oeganda

Lwengo

Zeer breed community project
Masaka – Oeganda

Children of Blessing

Project voor kinderen met lichamelijke of mentale beperking
Lilongwe – Malawi

Verschillen onderwijs Afrika

Een groot verschil is dat in Afrika het onderwijs vooral gericht is op ‘stampen’. De leerkracht zegt iets voor en de kinderen zeggen het -in koor- na. De klassen zijn vaak overvol en de leerkracht heeft in veel gevallen niet voldoende tijd om elke leerling voldoende aandacht te geven. Het gevolg is dat een leerkracht vaak te weinig inzicht heeft in het niveau van een leerling en onvoldoende signaleert welke kinderen extra aandacht nodig hebben.