Vrijwilligerswerk of stage gezondheidszorg Afrika

Vrijwilligerswerk of stage in de gezondheidszorg in Afrika is waardevol en leerzaam. Je werkt met beperkte middelen. Hygiëne krijgt opeens een heel andere invulling. Wat doe je als de patient na de bevalling geen geld (ervoor over) heeft om zich te laten hechten? Welke invloed heeft het uitvallen van de stroom of de onbeschikbaarheid van water tijdens je werk? Dit zijn enkele situaties waarmee je tijdens je stage of vrijwilligerswerk in de gezondheidszorg in Afrika dagelijks geconfronteerd kan worden. Het werktempo en de arbeidsmoraal kunnen ook erg verschillen.

Vrijwilligerswerk of stage in de gezondheidszorg in Afrika is waardevol en je kunt veel betekenen. Bekijk onderstaand de projecten waar je stage of vrijwilligerswerk in de gezondheidszorg in Afrika kan doen.

  • Vrijwilligerswerk of stage
  • HBO verpleegkunde (ook stageplaatsen)
  • ook S-BB erkende MBO verpleegkunde stageplaatsen
  • Fysiotherapie en Ergotherapie
  • In ziekenhuis of kliniek
  • Werken met gehandicapten
  • Vanaf 4 weken
  • Comfortabele Doingoood accommodatie
  • Nederlandse begeleiding op je bestemming
  • Op zoek naar een plek bij een ziekenhuis? Check wat bij jou past!

Stage gezondheidszorg

Onze projecten zijn geschikt voor zowel HBO als MBO stages. Voor MBO stages beschikken de meeste projecten over een SBB (voorheen Calibris) erkenning. De meeste MBO opleidingen vereisen deze erkenning voor stageplaatsen. Stages zijn mogelijk voor de opleidingen verpleegkunde, verloskunde, operatie assistent, tandheelkunde, orthopedie en fysio- of ergotherapie. Wanneer je een andere studierichting binnen de gezondheidszorg volgt en je stage in Afrika wilt doen, neem dan even contact op om de mogelijkheden hiervoor te bespreken. Voor meer informatie over mogelijkheden voor stage kun je contact met ons opnemen: stage@doingoood.nl

Gezondheidszorg Afrika projecten

Children of Blessing

Project voor kinderen met lichamelijke of mentale beperking
Lilongwe – Malawi

APDK

Revalidatiekliniek voor kinderen met beperking
Mombasa – Kenia

Verschillen gezondheidszorg Afrika

Een groot verschil is dat de familie in Afrika ook een grote rol speelt bij de verzorging van de patiënt. Voor Afrikaanse patiënten geen ziekenhuismaaltijden of een verpleegkundige die hen komt wassen en het bed verschoont. Dit gebeurt allemaal door de familie. De familie kookt, wast en verschoont de patiënt. Verpleegkundigen verzorgen de meer medische taken zoals het uitvoeren van controles en het verstrekken van medicatie. In de praktijk blijkt overigens dat, wanneer ‘onze’ verpleegkundigen ook aandacht aan de sociale aspecten besteden en de tijd nemen om even een praatje te maken, dit enorm gewaardeerd wordt door de meeste patiënten. Sommige mensen reageren zelfs in eerste instantie verbaasd of terughoudend omdat men niet gewend is aan dergelijke aandacht.

Voor je eigen voorbereiding is het belangrijk om je ook een aantal andere zaken te realiseren. Het komt regelmatig voor dat patiënten te laat naar het ziekenhuis komen met hun klachten, vaak door gebrek aan geld. Hierdoor zijn de klachten dan soms in verder gevorderd stadium. Helaas heeft dit als gevolg dat patiënten (ook kinderen) kunnen komen te overlijden, terwijl ze bij eerdere interventie goed hadden kunnen herstellen. Bereid je erop voor dat je met dergelijke situaties geconfronteerd kunt worden.

Houd er rekening mee dat je over het algemeen werkt onder de armere bevolking die de Engelse taal niet altijd spreekt. Hierdoor kan communicatie moeizamer verlopen en dit zorgt ervoor dat je niet zelfstandig, maar met een lokale collega samenwerkt voor de vertaling.

Een ander aspect om je op voor te bereiden is de arbeidsmoraal van de lokale artsen en verpleegkundigen. Houd er rekening mee dat men in Afrikaanse landen vaak in eerste instantie kiest voor een beroep omdat dit geld oplevert. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat het vak hun roeping is of hun hart bij het vak ligt. Men gaat anders om met ziekte en de dood en men heeft een andere mentaliteit dan je wellicht gewend bent. Het werktempo ligt meestal een stuk lager dan men in de Nederlandse gezondheidszorg gewend is. De lokale artsen en verpleegkundigen beleven werkdruk waarschijnlijk op een andere manier dan jij zelf.

Diagnoses worden soms gesteld zonder dat alle benodigde onderzoeken gedaan zijn, mede door gebrek aan materiaal of kennis. Houd er rekening mee dat het onderwijssysteem in veel Afrikaanse landen gericht is op het stampen van feiten en niet op het oefenen van vaardigheden. Men leert bijvoorbeeld wel alle namen van botjes opnoemen, maar niet of en hoe een bot te maken kan hebben met de klacht van de patient. Medische studenten in Afrika hebben vooral geleerd om over te schrijven wat hen wordt verteld.

Het is goed om bovenstaande informatie mee te nemen in je persoonlijke voorbereiding op vrijwilligerswerk of stage in de gezondheidszorg in Afrika. Zo voorkom je verrassingen en kun je je goed voorbereiden op je stage of vrijwilligerswerk.