Malawi: The warm heart of Africa

Malawi wordt ook wel liefkozend ‘The warm heart of Africa genoemd’. En wij bij Doingoood vinden dat helemaal terecht! Zelf zijn wij helemaal verliefd op Malawi. En daar hebben we goede redenen voor.

Daarom willen we jou graag aten zien waarom Malawi onze harten zo gestolen heeft. 

Er heerst rust en kalmte en je zult het warme en gastvrije welkom van de Malawiërs niet snel vergeten. Bij reizigers staat Malawi bekend als één van de meest vriendelijke en veiligste landen van Zuid-Oost Afrika. De hoofdstad van Malawi is Lilongwe en is centraal gelegen in Malawi. De sfeer in Lilongwe voelt aan als en dorp; hier geen torenhoge flats en chaotisch verkeer, maar een knus centrum met genoeg leuke plekken voor een heerlijke bak koffie, een goede maaltijd en originele souvenirs.

In Malawi wordt Engels en Chichewa gesproken. Engels is de officiële taal, Chichewa is de nationale taal. Het overgrote deel van de bevolking is christen en ongeveer 20% is moslim.

5 redenen om naar Malawi te gaan

  1. Malawi is door toeristen nog redelijk onontdekt
  2. Malawi staat bekend als één van de veiligste landen in Afrika. De sfeer is super relaxed, er is weinig verkeer op de wegen en je voelt je snel op je gemak.
  3. Malawi staat bekend als ‘The warm heart of Africa’, voornamelijk door de enorm vriendelijke en behulpzame bevolking
  4. Malawi is prachtig en heeft veel te bieden in je vrije tijd. Hiken in de bergen, luieren op het strand, wilde dieren spotten op safari, mountainbiken, snorkelen in Lake Malawi.
  5. Malawi is ook heel geschikt om zelf nog een tijdje te gaan rondreizen. Er zijn veel budget lodges om te slapen en met OV of huurauto kun je op de meeste plekken prima komen.

Malawi

Stage lopen in Malawi

Vele studenten zijn je voorgegaan en hebben een geweldige stage gedaan in Malawi. Er zijn stagemogelijkheden voor zowel HBO studenten als voor MBO studenten (leerplekken met S-BB erkenning). Om een goede stageplaats te vinden is het belangrijk om te weten welke criteria jouw opleiding stelt aan je stageplaats en wat je stageopdracht precies inhoudt. Het team van Doingoood in Nederland helpt je met alle voorbereidingen. Wij kennen alle projecten persoonlijk en hebben al een groot aantal studentes geholpen met de voorbereiding op hun stage. We vinden het leuk om jou advies te geven over welke projecten het beste aansluiten bij jouw opleiding en wensen en we denken graag met je mee over een passende invulling van jouw stage.

Meer algemene info over stage >>>

De meeste stageplaatsen die wij bieden zijn in de richting van Zorg & Welzijn. Denk hierbij aan verpleegkunde, sociaal/ maatschappelijk werk, pedagogiek en onderwijs. Maar dat is niet alles! We hebben een groot eigen netwerk in Malawi, dus als jouw opleiding hier niet tussen staat, neem dan even contact met ons op. Zo hebben we (ook intern) ook al stagiaires en afstudeerders begeleid voor de opleidingen Small Business & Retail management, International Media and Entertainment Management, International Creative Business Developer en Spatial Design. Kortom, zeer uiteenlopende stagemogelijkheden voor veel verschillende opleidingen!

 

Louanna en Bess liepen stage bij Likuni Mission Hospital in Malawi. In deze video vertellen zij hun ervaringen.

Vrijwilligerswerk doen of een tussenjaar in Malawi

Wil jij meehelpen in één van de maatschappelijke projecten in Malawi? Ervaar het lokale leven in “the warm heart of Africa” en doe vrijwilligerswerk of een tussenjaar bij een project in Malawi! De Malawische bevolking is ontzettend blij met je hulp en zal je met open armen ontvangen. Je kunt lesgeven, helpen in een missie ziekenhuis, helpen bij een dagopvang, meehelpen bij sociale projecten en kinderen met een beperking begeleiden.

De projecten zijn divers waarbij iedereen op zijn eigen, unieke wijze een bijdrage kan leveren. Ontmoet ons tijdens één van de vrijblijvende en kosteloze informatie bijeenkomsten en laat je inspireren. We helpen je graag om jouw wensen om te zetten in een geweldige tijd in Malawi!

 

Vrijwilligerswerk of tussenjaar Malawi

Ruben doet 6 maanden vrijwilligerswerk tijdens zijn tussenjaar in Malawi

Op reis in Malawi

Een aantal keren per jaar organiseert Doingoood een Social Safari Experience in Malawi. Dit is een 15- of 22-daagse groepsreis waarbij we vrijwilligerswerk combineren met een geweldige safari in buurland Zambia, aangevuld met superleuke excursies en trips in Malawi. Op deze manier draag je iets bij aan lokale projecten én kan je tussendoor genieten van een relaxte vakantie.

Onze Social Safari Experiences groepen bestaan uit maximaal 8 personen. Vaak is dit een leuke mix van leeftijden. Doordat iedereen met dezelfde mindset op reis gaat, en doordat het een bijzonder type reis is, ontstaan vaak de leukste contacten en zijn er al ook heel wat blijvende vriendschappen ontstaan. De meeste deelnemers aan een Social Safari Experience zijn alleen-reizenden.

Tips voor je vrije tijd in Malawi

Malawi staat bekend als een van de veiligste landen in Afrika. De Malawiërs zijn er zeer trots op dat hun land geen historie van oorlogen kent. Malawi is één van de armste landen van Afrika en is minder ontwikkeld dan enkele buurlanden. Op de wegen rijdt vrij weinig verkeer en de hoofdwegen zijn over het algemeen goed geasfalteerd. Zelfs de verkeerspolitie is vriendelijk en maakt graag een praatje met je. Malawi is hierdoor een land dat zich ook prima leent voor het rondreizen met een huurauto.

Het is, ook in Malawi, raadzaam om na zonsondergang niet meer naar buiten te gaan (tenzij met een taxi) en zo min mogelijk waardevolle spullen mee te nemen.

Het kroonjuweel van het land en ook de grootste toeristische attractie is Lake Malawi. Dit grote meer heeft prachtige goudgele stranden en je kunt er prachtige zwem- en watersporten beoefenen. Daarnaast kun je er heel mooi snorkelen. Er zijn talloze vissersdorpjes die je kunt bezoeken.

Buurland Zambia heeft echter het meeste te bieden qua safari’s. In South Luangwa National Park kun je (m.u.v. de neushoorn) de big 5 vinden. Doingoood organiseert daarom in samenwerking met een lokale partner safari’s naar Zambia.

Lilongwe

Lilongwe is de hoofdstad van Malawi. De ademt de sfeer van een groot dorp. Er is relatief weinig verkeer, er is niet bijna geen hoogbouw en het centrum is overzichtelijk. In het centrum vind je moderne supermarkten, een warenhuis, diverse restaurants, lokale markten, koffietentjes en een bank.

Vanuit Lilongwe ben je in ongeveer 1,5 uur bij Senga Bay, aan Lake Malawi. Een andere leuke dagtrip is hiken op Nkhoma Mountain. Heb je een weekend de tijd, dan is het echt heel leuk om naar Cape Maclear te gaan. Cape Maclear is dé relax hoofdstad (Nou ja, dorp. Of nog beter: straat) aan het prachtig azuurblauwe Lake Malawi. Het ultieme onthaasten begint in Cape!

Wanneer je vrijwilligerswerk, een tussenjaar of stage bij een van de projecten in Lilongwe gaat doen, verblijf je in ons zeer comfortabele Doingoood huis.

Zomba

Zomba ligt in het zuiden van Malawi, in een bergachtig gebied, aan de voet van het Zomba plateau. Bij Doingoood vinden we Zomba echt helemaal te gek! Zomba is een relatief klein stadje (ook weer meer een dorp eigenlijk) dat door het toerisme redelijk onontdekt is. Zomba wordt omgeven door maïsvelden en heuvelachtige landbouwgebieden. Op het plateau kun je mooi wandelen, fietsen en zelfs paardrijden. Je kunt een wandeling maken naar de watervallen of heerlijk struinen over de markt waar kleurrijke groenten en fruit uitgestald liggen. In Zomba weet je in korte tijd de weg. Je vindt er verschillende restaurantjes voor een heerlijk kopje koffie met een taartje of een geweldig bord pasta. Vanuit Zomba is Liwonde National Park goed bereikbaar om op safari te gaan, maar ook Cape Maclear kun je binnen 3,5 uur bereiken. Leuk voor een weekendje weg!

De projecten waar je in Zomba vrijwilligerswerk, een tussenjaar of stage kunt doen, bieden een unieke kans om echt op te gaan in de community. Een geweldige ervaring!

Bekijk alle projecten voor stage & vrijwilligerswerk of tussenjaar in Malawi