Kilimanjaro Charity Climb 2020

Van 29 februari 2020 t/m 10 maart 2020 vindt de 4e editie van de Doingoood Kilimanjaro Charity Climb plaats. De Kilimanjaro Charity Climb is een sponsorreis. Dat wil zeggen dat de deelnemers, naast het leveren van een sportieve prestatie, zich inzetten voor het ophalen van sponsorgeld dat aan de geselecteerde doelen geschonken kan worden.

Doingoood heeft 3 keer eerder de Kilimanjaro beklommen voor het goede doel. In totaal hebben deze 3 expedities ruim € 100.000 aan sponsorgeld opgeleverd. Dit bedrag is in zijn geheel aan de goede doelen geschonken. Een geweldige prestatie!

Op het programma voor 2020 staat de prachtige 7-daagse Lemosho Route. De expeditie wordt begeleid door Anneke Vermeulen, die al 3 maal eerder op de top van Mount Kilimanjaro stond. Ook het gehele traject van voorbereiding wordt door Anneke begeleid.

Strik je veters en ga mee!

Info ochtend Kilimanjaro Charity Climb 2020

Heb jij interesse om mee te gaan op de Doingoood Kilimanjaro Charity Climb (KCC) 2020? Tijdens deze gratis en vrijblijvende info ochtend hoor je alles over deze unieke expeditie. De info ochtend wordt gegeven door Anneke Vermeulen, expeditieleider van alle Doingoood Kilimanjaro expedities. Een geweldige ervaringsdeskundige die al 3 maal eerder onze teams succesvol naar de top heeft begeleid.

In januari 2019 bezocht Anneke het project Children of Blessing in Malawi. Dit prachtige project heeft dankzij eerdere edities van de Doingoood Kilimanjaro Charity Climb donaties van in totaal € 18.000 ontvangen. Een geweldig bedrag waarmee veel betekend kan worden voor de kinderen in Malawi. In deze video vertelt Anneke hierover.

Doingoood Kilimanjaro Charity Climb in het kort

 • Totale reisduur 11 dagen
 • Lemosho Route 7 dagen
 • Slapen in tenten onderweg
 • Je betaalt de reissom voor de klim
 • Je werft voor €2500 fondsen voor het goede doel
 • Uitgebreid voorbereidingstraject in Nederland
 • Uhuru Peak (top) ligt op 5895 meter
 • Maximaal 15 deelnemers VOL = VOL
 • Nederlandse expeditieleider
 • Zeer professioneel team van lokale gidsen en dragers

Video van Erik en Susan, die in 2014 meededen aan de Doingoood Kilimanjaro Charity Climb

Eerdere edities Doingoood Kilimanjaro Charity Climb

In 2014, 2016 en 2018 gingen eerdere expeditieteams al mee op de Doingoood Kilimanjaro Charity Climb. Alle expedities werden begeleid door Doingoood foundation voorzitter Anneke Vermeulen.

Inmiddels heeft Anneke zelf 3 maal op de top van de Kilimanjaro gestaan. Elke Kilimanjaro expeditie had, naast de sportieve inspanning, het doel om fondsen te werven voor de projecten in Afrika waarmee Doingoood samenwerkt.

Het totale bedrag aan fondsenwerving, van de afgelopen 3 Kilimanjaro expedities, bedraagt ruim € 100.000! Dit bedrag wordt geheel en zonder strijkstok gedoneerd aan de begunstigde projecten.

Wil je weten hoe de KCC 2018 geweest is? Lees het blog van de Kilimanjaro Charity Climb 2018!

Deelnemen aan de Kilimanjaro Charity Climb 2020

Het ondernemen van een dergelijke avontuurlijke expeditie, zoals het beklimmen van de Kilimanjaro in Tanzania, brengt een hele organisatie met zich mee. Veiligheid staat in alles absoluut voorop. Wij lopen met zeer ervaren, bekende gidsen, die onze groepen al drie maal eerder met succes naar de top hebben begeleid. Daarnaast lopen er dragers mee voor de bagage, het eten en de mobiele keuken. Er loopt een kok mee die voor smakelijke maaltijden zorgt. Dagelijks wordt er een medische check gedaan om te zorgen dat de gezondheid van de deelnemers voldoende is om verder te gaan. Kortom, zowel voorafgaand aan de reis als tijdens de beklimming staat een heel team aan experts voor je klaar.

 Reissom en sponsoring

De Kilimanjaro Charity Climb is een sponsorreis. Dat wil zeggen dat de deelnemers, naast het leveren van een sportieve prestatie, zich inzetten voor het ophalen van sponsorgeld dat aan de geselecteerde doelen geschonken kan worden.

We maken onderscheid tussen de reissom en het sponsorgeld. De reissom bedraagt € 2500 per persoon. In de reissom zit inbegrepen:

 • Uitgebreid voorbereidingstraject, onder leiding van expeditie leider Anneke Vermeulen, vanaf het moment van aanmelding tot vertrek
 • Voorbereidingsdag met wandeling met de gehele groep, ergens centraal in Nederland
 • Coaching en advies over fondsenwerving en een handige toolkit fondsenwerving
 • Uitgebreide schriftelijke informatie vooraf
 • Expeditie t-shirt
 • Eerste 2 nachten in een comfortabele accommodatie in Moshi (logies en ontbijt), voorafgaand aan de beklimming
 • 7-daagse Kilimanjaro beklimming, incl. alle accommodatie en maaltijden
 • Begeleiding van goed opgeleide, zeer ervaren en betrouwbare gidsen waarmee wij jarenlange ervaring hebben
 • Geheel team van dragers, koks en assistent gidsen ter ondersteuning van de groep
 • Certificaat en afscheidsceremonie na afloop van de klim
 • Projectbezoek aan één van de begunstigde projecten die eerdere Kilimanjaro donaties van Doingoood foundation heeft ontvangen
 • 2 nachten in een comfortabele accommodatie in Moshi (logies en ontbijt), na aan de beklimming

Na de beklimming kun je optioneel nog verlengen met vrijwilligerswerk (in Oeganda, Kenia of Malawi), safari of luieren op Zanzibar.

De reissom betreft geen donatie, hoewel je uiteraard vrij bent om je ook voor dit bedrag (persoonlijk) te laten sponsoren. In dat geval betaalt de sponsor de donatie rechtstreeks aan de deelnemer en is deze niet als gift aftrekbaar.

De expeditieleden zetten zich in voor sponsorwerving. De richtlijn hiervoor is € 2500,- per persoon. Dit bedrag is 100% een donatie en komt geheel ten goede aan de begunstigde projecten. Sponsoring wordt overgemaakt aan onze stichting met ANBI status en kan in aanmerking komen voor belastingaftrek als gift.

Onze ervaring is dat deelnemers in eerste instantie schrikken van het ophalen van een bedrag van € 2500,-. Dan is het goed om te weten dat bijna alle deelnemers, in praktijk, uiteindelijk meer dan dit bedrag ophalen. En dat iedereen het vooraf heel spannend vond of het haalbaar zou zijn.

Kilimanjaro beklimmen: naar de top!

De Kilimanjaro Charity Climb is een bijzonder avontuur! Je beklimt de hoogste berg van Afrika en tegelijkertijd ondersteun je hiermee een goed doel. De Lemosho route voert je in 7 dagen door een prachtig en gevarieerd landschap over de kraterrand naar de ijskap van de indrukwekkende, 5.895 meter hoge Uhuru Peak.

Of de beklimming van de Kilimanjaro nou op je ‘bucket list’ staat of niet, het is een overweldigende ervaring. En wat deze klim natuurlijk extra bijzonder maakt is dat je er tevens een goed doel mee steunt.

Matthijs deed in 2016 mee aan de Doingoood Kilimanjaro beklimming en vertelt waarom jij ook mee wilt op deze avontuurlijke expeditie!

De uitdaging

De Kilimanjaro beklimmen is niet zo heel moeilijk, het is wel een uitdaging. De klimtocht is voornamelijk een wandeltocht bergopwaarts. De Kilimanjaro beklimmen is niet gevaarlijk maar wordt wel moeilijker naarmate je hoger komt vanwege de lagere luchtdruk. Om de kans op het bereiken van de top zo groot mogelijk te maken nemen we onderweg een acclimatiseringsdag. Een goede voorbereiding en een flinke dosis doorzettingsvermogen dragen er zeker aan bij om de top van de Kilimanjaro daadwerkelijk te bereiken.

Kilimanjaro Charity Climb 2020: Lemosho route

Deze route duurt 7 dagen en 6 nachten. Daarnaast nemen we nog wat dagen voor en na de reis voor acclimatisering en project bezoek.

De Lemosho route voert je door bossen en regenwoud, over heidelandschappen via de ‘kissing rock’ naar een ‘maanlandschap’. En natuurlijk sneeuw op de top!

Het is belangrijk dat je een voldoende basisconditie hebt. Een goede voorbereiding voor de Kilimanjaro beklimmen zal helpen om tijdens de expeditie zowel mentaal als lichamelijk vol te houden. Het is moeilijk in te schatten of je last zult krijgen van hoogteziekte. Omdat deze expeditie een wandeling betreft is het belangrijk om je voor te bereiden op rustig maar zwaar wandelen op verschillende hoogtes. Maak buiten lange wandelingen met hoogteverschillen (klimmen en dalen), bijvoorbeeld in de duinen. Op de sportschool kun je wandelen op een loopband die ingesteld kan worden op verschillende steile hellingshoeken. Draag tijdens de wandelingen alvast een rugzak waarin je minimaal 3 kilo bagage en voldoende water meeneemt. Trek er minimaal 3 maanden voor uit om fit te worden voor de Kilimanjaro Charity Climb.

Wil je weten wat je per dag gaat doen? Kijk dan eens naar het programma per dag.

De sponsorwerving

De Kilimanjaro Charity Climb 2020 heeft behalve het aangaan van deze sportieve uitdaging een extra doelstelling: het werven van fondsen voor een goed doel. Doingoood heeft als doel het geven van projecthulp in oost Afrika. Wij zijn actief in de landen Malawi, Oeganda, Kenia en Tanzania.

De focus van onze projecthulp ligt bij onderwijs, gezondheidszorg, community werk en maatschappelijke projecten. Behalve de fysieke uitdaging van de Kilimanjaro beklimming zelf is er de uitdaging van de sponsorwerving. Elke deelnemer werft zelf sponsoren voor zijn of haar eigen Kilimanjaro beklimming gekoppeld aan het goede doel. Uiteraard helpen we je daarbij. We hebben allerlei handige tips en hulpmiddelen voor je klaarliggen waardoor de sponsorwerving leuk en goed te doen is!

Meer over sponsorwerving

Kilimanjaro
Kilimanjaro ijs
Kilimanjaro klimmers onderweg

Waarom mee gaan?

De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en de enige plek op aarde waar je vanaf de top de kromming van de aarde kunt zien.
Het is een geweldig avontuur dat een gevoel van overwinning geeft. Je bent op ‘het dak van Afrika’ geweest!
Je draagt zichtbaar bij aan een zeer concreet goed doel. Een doel dat je ook nog eens met eigen ogen kunt gaan zien en waar hulp hard nodig is.
Doingoood is een kleinschalige organisatie die persoonlijke betrokkenheid bij zowel projecten, vrijwilligers en deelnemers aan ‘sociale reizen’ voorop heeft staan.
De beklimming wordt in Tanzania georganiseerd door onze betrouwbare safari partner. Dit is een ervaren, professionele en gespecialiseerde touroperator in Tanzania waarmee Doingoood zeer goede ervaringen heeft en waarmee onze groepen al twee maal eerder de top bereikt hebben.
De reis wordt begeleid door een Nederlands sprekende expeditieleider vanuit Doingoood.
Wij beschikken over een ANBI status waardoor de sponsorbedragen in aanmerking komen voor fiscale aftrek.

Je expeditie leider

Voorbereiding

Alle deelnemers aan deze expeditie ontvangen na hun inschrijving een uitgebreid informatiepakket. Hierin staat allerhande informatie over de voorbereiding op de beklimming, de paklijst en overige belangrijke toeristische informatie. In oktober 2019 vindt er een voorbereidingsdag plaats met de gehele groep. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun fysieke voorbereiding op de expeditie. Voor die tijd kunnen deelnemers via onze besloten Facebook groep al in contact met elkaar komen, nieuwtjes delen en vragen stellen.

 

“Van alle emoties die de Kilimanjaro Charity Climb losgemaakt heeft (medeleven, medelijden, respect) voert trots toch ook wel de boventoon. Omdat ik daar een heel klein deeltje aan bij heb mogen dragen.” Morena, KCC deelnemer 2014

Voorwaarden voor deelname

Minimale leeftijd 18 jaar
Deelnemer committeert zich aan de sponsorwerving naar vrije inzet. Richtlijn is €2500 per persoon in totaal. Het is geen verplichting om dit te halen, slechts een richtlijn.
Inschrijving voor deelname mogelijk tot het maximaal aantal deelnemers is bereikt. We hebben 15 plaatsen op deze reis dus wil je zeker zijn van een plek, wacht dan niet met aanmelden!
Deelnemer verkeert in goede gezondheid voor deze sportieve uitdaging
Deelnemer woont de gezamenlijke voorbereidingsbijeenkomst bij (voorjaar en oktober 2019)