Kilimanjaro Charity Climb 2018

Van 24 februari tot en met 6 maart 2018 vond de derde editie plaats van de Doingoood Kilimanjaro Charity Climb!
In 2014 en in 2016 ging Doingoood al met een groep van rond de 10 deelnemers de uitdaging van een beklimming van Mount Kilimanjaro aan en in totaal hebben we daarmee ruim € 50.000 aan sponsorgeld kunnen ophalen en doneren aan onze partnerprojecten in Afrika! Het totale bedrag aan donaties van de afgelopen 3 Kilimanjaro expedities komt daarmee op ruim € 100.000!

Wil je weten hoe de KCC 2018 geweest is? Lees het blog van de Kilimanjaro Charity Climb 2018!

Kilimanjaro Charity Climb 2020

Binnenkort komt het programma voor de Kilimanjaro Charity Climb 2020 op deze website. Deze zal plaatsvinden in het voorjaar van 2020. Wil je op de hoogte blijven van deze expeditie? Laat hier je gegevens achter en je bent de eerste die het hoort als de plannen gereed zijn en de inschrijving geopend is!

Matthijs deed in 2016 mee aan de Doingoood Kilimanjaro beklimming en vertelt waarom jij ook mee wilt op deze avontuurlijke expeditie!

Video van Erik en Susan, die in 2014 meededen aan de Doingoood Kilimanjaro Charity Climb

Onderstaande informatie betrof de Kilimanjaro Charity Climb 2018 en is op dit moment onvoldoende actueel voor de expeditie van 2020. 

Deelnemen aan de Kilimanjaro Charity Climb 2018

Het ondernemen van een dergelijke avontuurlijke expeditie, zoals het beklimmen van de Kilimanjaro in Tanzania, brengt een hele organisatie met zich mee. Veiligheid staat in alles absoluut voorop. Wij lopen met zeer ervaren, bekende gidsen, die onze groepen al twee maal eerder met succes naar de top hebben begeleid. Daarnaast lopen er dragers mee voor de bagage, het eten en de mobiele keuken. Er loopt een kok mee die voor smakelijke maaltijden zorgt. Dagelijks wordt er een medische check gedaan om te zorgen dat de gezondheid van de deelnemers voldoende is om verder te gaan. Kortom, zowel voorafgaand aan de reis als tijdens de beklimming staat een heel team aan experts voor je klaar.

Bekijk het programma van dag tot dag van de Kilimanjaro Charity Climb 2018

 Reissom en sponsoring

De Kilimanjaro Charity Climb is een sponsorreis. Dat wil zeggen dat de deelnemers, naast het leveren van een sportieve prestatie, zich inzetten voor het ophalen van sponsorgeld dat aan de geselecteerde doelen geschonken kan worden.

We maken onderscheid tussen de reissom en het sponsorgeld. De reissom bedraagt $2480,- per persoon* en dekt de kosten die gemaakt worden voor het arrangement van de beklimming in Tanzania. Dit bedrag betreft geen donatie, hoewel je uiteraard vrij bent om je ook voor dit bedrag (persoonlijk) te laten sponsoren. In dat geval betaalt de sponsor de donatie rechtstreeks aan de deelnemer en is deze niet als gift aftrekbaar.

*De reissom is in US Dollars en is tot 30 september 2016 onder voorbehoud van eventuele wijzigingen in het programma en lokale belastingen, die mogelijke extra kosten met zich meebrengen. Meer informatie over de reissom en wat er allemaal bij inbegrepen is.

Daarnaast vragen wij van onze deelnemers om zich in te zetten voor sponsorwerving. De richtlijn hiervoor is € 2500,- per persoon. Dit bedrag wordt overgemaakt aan onze stichting met ANBI status en komt wel in aanmerking voor aftrek als gift.

Onze ervaring is dat deelnemers in eerste instantie schrikken van het ophalen van een bedrag van € 2500,-. Dan is het goed om te weten dat bijna alle deelnemers, in praktijk, uiteindelijk meer dan dit bedrag ophalen. En dat iedereen het vooraf heel spannend vond of het haalbaar zou zijn. Bedenk je ook dat het sponsorbedrag een richtlijn is en geen harde eis.

Kilimanjaro beklimmen: naar de top!

De Kilimanjaro Charity Climb is een bijzonder avontuur! Je beklimt de hoogste berg van Afrika en tegelijkertijd ondersteun je hiermee een goed doel. De Lemosho route voert je in 7 dagen door een prachtig en gevarieerd landschap over de kraterrand naar de ijskap van de indrukwekkende, 5.895 meter hoge Uhuru Peak.

Of de beklimming van de Kilimanjaro nou op je ‘bucket list’ staat of niet, het is een overweldigende ervaring. En wat deze klim natuurlijk extra bijzonder maakt is dat je er tevens een goed doel mee steunt.

De uitdaging

De Kilimanjaro beklimmen is niet zo heel moeilijk, het is wel een uitdaging. De klimtocht is voornamelijk een wandeltocht bergopwaarts. De Kilimanjaro beklimmen is niet gevaarlijk maar wordt wel moeilijker naarmate je hoger komt vanwege de lagere luchtdruk. Om de kans op het bereiken van de top zo groot mogelijk te maken nemen we onderweg een acclimatiseringsdag. Een goede voorbereiding en een flinke dosis doorzettingsvermogen dragen er zeker aan bij om de top van de Kilimanjaro daadwerkelijk te bereiken.

Kilimanjaro Charity Climb 2016: Rongai route

Deze route duurt 7 dagen en 6 nachten. Daarnaast nemen we nog wat dagen voor en na de reis voor acclimatisering en project bezoek.

De Rongai route is één van de minder bekende routes en juist om die reden hebben wij hiervoor gekozen. Het landschap is zeer gevarieerd: van regenwoud tot dennenbossen, tot akkers en een ‘maanlandschap’. En natuurlijk sneeuw op de top!

Het is belangrijk dat je in goede conditie bent. Een goede voorbereiding voor de Kilimanjaro beklimmen zal helpen om tijdens de expeditie zowel mentaal als lichamelijk vol te houden. Het is moeilijk in te schatten of je last zult krijgen van hoogteziekte. Omdat deze expeditie een wandeling betreft is het belangrijk om je voor te bereiden op rustig maar zwaar wandelen op verschillende hoogtes. Maak buiten lange wandelingen met hoogteverschillen (klimmen en dalen), bijvoorbeeld in de duinen. Op de sportschool kun je wandelen op een loopband die ingesteld kan worden op verschillende steile hellingshoeken. Draag tijdens de wandelingen alvast een rugzak waarin je minimaal 3 kilo bagage en voldoende water meeneemt. Trek er minimaal 3 maanden voor uit om fit te worden voor de Kilimanjaro Charity Climb.

Bekijk het programma van dag tot dag van de Kilimanjaro Charity Climb 2018.

Het goede doel

De Kilimanjaro Charity Climb 2018 heeft behalve het aangaan van deze sportieve uitdaging een extra doelstelling: het ondersteunen van een goed doel. Doingoood heeft als doel het geven van projecthulp in oost Afrika. Wij zijn actief in de landen Malawi, Oeganda en Tanzania. De focus van onze projecthulp ligt bij onderwijs, gezondheidszorg, crisisopvang en maatschappelijke projecten.

In overleg is met de Doingoood coördinatoren ter plaatse is een keuze gemaakt voor 3 projecten die in aanmerking komen voor de KCC 2018 donaties.

Makerere school in Oeganda  

Children of Blessing in Malawi

APDK in Kenia

We zullen zorgvuldig nagaan waar de actuele wensen liggen en daaraan bijdragen. De donaties zullen kind-gerelateerd zijn en gericht op verbetering van de leefomstandigheden. Donaties worden besteed op gebied van onderwijs, crisisopvang en gezondheidszorg; bijvoorbeeld onderwijs-materialen, ondersteunen van corrigerende operaties en juiste voeding bij ondervoeding.

Doingoood foundation richt zich bij voorkeur op duurzame donaties met een impact op de langere termijn.

De sponsorwerving

Behalve de fysieke uitdaging van de Kilimanjaro beklimming zelf is er de uitdaging van de sponsorwerving. Elke deelnemer werft zelf sponsoren voor zijn of haar eigen Kilimanjaro beklimming gekoppeld aan het goede doel. Uiteraard helpen we je daarbij. We hebben allerlei handige tips en hulpmiddelen voor je ontwikkeld waardoor de sponsorwerving leuk en goed te doen is.

Meer over sponsorwerving

Kilimanjaro
Kilimanjaro ijs
Kilimanjaro klimmers onderweg

Waarom mee gaan?

De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en de enige plek op aarde waar je vanaf de top de kromming van de aarde kunt zien.
Het is een geweldig avontuur dat een gevoel van overwinning geeft. Je bent op ‘het dak van Afrika’ geweest!
Je draagt zichtbaar bij aan een zeer concreet goed doel. Een doel dat je ook nog eens met eigen ogen kunt gaan zien en waar hulp hard nodig is.
Doingoood is een kleinschalige organisatie die persoonlijke betrokkenheid bij zowel projecten, vrijwilligers en deelnemers aan ‘sociale reizen’ voorop heeft staan.
De beklimming wordt in Tanzania georganiseerd door onze betrouwbare safari partner. Dit is een ervaren, professionele en gespecialiseerde touroperator in Tanzania waarmee Doingoood zeer goede ervaringen heeft en waarmee onze groepen al twee maal eerder de top bereikt hebben.
De reis wordt begeleid door een Nederlands sprekende expeditieleider vanuit Doingoood.
Wij beschikken over een ANBI status waardoor de sponsorbedragen in aanmerking komen voor fiscale aftrek.

Je expeditie leider

Voorbereiding

Alle deelnemers aan deze expeditie ontvangen na hun inschrijving een uitgebreid informatiepakket. Hierin staat allerhande informatie over de voorbereiding op de beklimming, de paklijst en overige belangrijke toeristische informatie. In oktober 2017 vindt er een voorbereidingsdag plaats met de gehele groep. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun fysieke voorbereiding op de expeditie. Voor die tijd kunnen deelnemers via onze besloten Facebook groep al in contact met elkaar komen, nieuwtjes delen en vragen stellen.

 

“Van alle emoties die de Kilimanjaro Charity Climb losgemaakt heeft (medeleven, medelijden, respect) voert trots toch ook wel de boventoon. Omdat ik daar een heel klein deeltje aan bij heb mogen dragen.”     Morena, KCC deelnemer 2014

Voorwaarden voor deelname

Minimale leeftijd 18 jaar
Deelnemer committeert zich aan de sponsorwerving naar vrije inzet. Richtlijn is €2500 per persoon in totaal. Het is geen verplichting om dit te halen, slechts een richtlijn.
Inschrijving voor deelname mogelijk tot uiterlijk 01 oktober 2017 of tot het maximaal aantal deelnemers is bereikt. We hebben 15 plaatsen op deze reis dus wil je zeker zijn van een plek, wacht dan niet met aanmelden!
Deelnemer verkeert in goede gezondheid voor deze sportieve uitdaging
Deelnemer woont de gezamenlijke voorbereidingsbijeenkomst bij (februari en oktober 2017)