Kenia: 5 redenen om verliefd te worden op dit land

  • Het warme klimaat, met altijd een verkoelende zeebries in Mombasa
  • De ‘hakuna matata’ (geen problemen) mentaliteit van de gastvrije Kenianen
  • De veelzijdigheid aan activiteiten die je kan doen in je vrije tijd
  • De relaxte sfeer op deze tropische strandbestemming
  • De overweldigende natuur en de ‘big 5’ in de prachtige safariparken

Over Kenia

Kenia ligt in oost Afrika aan de indische oceaan. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Kenia is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland. De hoogste berg in Kenia is de Mount Kenya, deze is 5199 meter hoog. Mount Kenia is de op een na hoogste berg in Afrika, na de Kilimanjaro in Tanzania.

In Kenia is Doingoood werkzaam in de kustplaats Mombasa. Deze stad heeft een tropisch klimaat en ook tijdens het regenseizoen zul je de zon volop zien. In Kenia spreekt men Kiswahili (Swahili) en Engels. Engels is de voertaal op alle scholen en de meeste mensen spreken dan ook goed Engels.

Mombasa is een populaire kustplaats voor toeristen. Je vindt hier vele strandhotels met zwembaden waar je (tegen betaling) gebruik van kunt maken. Ook is er genoeg keuze uit restaurants waar je prima kunt eten en drinken. Voor je dagelijkse boodschappen kun je terecht bij de supermarkten van bijvoorbeeld Naivas (veel westerse spullen) of Tuskeys. Daarnaast vind je langs de wegen vaak nog kleine kiosken waar je fruit, beltegoed, brood, pindakaas, eieren, frisdrank en koekjes kan kopen. In Kenia kun je je mobiele telefoon prima gebruiken en ook 4G internet is goed verkrijgbaar.

De Kenianen zullen je warm ontvangen en zullen je behulpzaam zijn bij het ontdekken van hun mooie land. De woorden ‘pole pole’ betekenen ‘rustig aan’ en je zult merken wat een relaxte sfeer er hangt in Mombasa. Doingoood’s oprichter Ineke komt al sinds 2005 in Kenia. In 2006 deed Ineke zelf vrijwilligerswerk in Kenia en kwam sindsdien regelmatig terug. De wieg van Doingoood stond, in 2010, dan ook logischerwijs in Mombasa. Nog steeds komt Ineke, inmiddels samen met haar man en zoontje (2011), graag in Kenia voor een relaxte familievakantie. 

Doingoood heeft een groot netwerk aan prachtige projectpartners. Mooie initiatieven die wij stuk voor stuk een warm hart toedragen. Wanneer je stage, vrijwilligerswerk of een reis in Kenia gaat doen, dan zal je zelf ontdekken waarom Kenia ons hart gestolen heeft!

Toeristisch Kenia

Kenia is natuurlijk ook het land van de safari! Safari betekent letterlijk ‘reis’ in Swahili. Enkele bekende safari parken zijn de Masai Mara, Tsavo national Park, Lake Nakuru, Amboseli en Mount Kenya.De Masai Mara staat vooral bekend vanwege de jaarlijkse ‘grote trek’ (great migration). Grote kudden gnoe’s, gazellen en zebra’s trekken van de Serengeti in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia.

In de nationale parken zijn volop dieren te vinden. De ‘big 5’ bestaat uit de leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn. Deze dieren zijn allemaal te vinden in Kenia. Daarnaast zul je op safari in Kenia ook zeker zebra’s, diverse soorten antilopen, struisvogels, giraffen, nijlpaarden, krokodillen, vele vogelsoorten en reptielen kunnen vinden.

De kustplaats Mombasa is geliefd vanwege de parelwitte stranden en de azuurblauwe zee. Je kunt hier snorkelen, verschillende watersporten doen of gewoon heerlijk relaxen. ‘Pole pole’ is de lijfspreuk van vele Kenianen, het betekent ‘rustig rustig’ of ‘langzaam langzaam’. Kenia heeft een aantal prachtige wildparken waar je de ‘big 5’ kunt bewonderen. Tsavo east ligt op 5 tot 6 uur rijden vanaf Mombasa en is een prachtig gebied waar je o.a. giraffen, olifanten, leeuwen, zebra’s, veel verschillende vogelsoorten, nijlpaarden, krokodillen, verschillende antilopen soorten en wrattenzwijnen kunt zien.

In Kenia hoef je je geen moment te vervelen. Je kunt een bezoek brengen aan Haller Park (ook leuk als excursie met de kinderen van je project!) waar je giraffen kunt voeren en reuzenschildpadden kunt aaien. Er is een waterpretpark en een krokodillenfarm waar je naartoe kunt gaan. Op de diverse markten vind je altijd wel bijzondere souvenirs of heerlijke verse kruiden. Bij de houtsnijwerk fabriek kun je zien hoe prachtige houtsnijwerken vervaardigd worden en je kunt er natuurlijk naar hartelust shoppen.


Kenia

Social Safari Experience Kenia

Tijdens deze vrijwilligersreis Kenia nemen we je mee naar onze meest geliefde projecten in Mombasa, om daar vrijwilligerswerk te doen. Omdat we relatief kort de tijd hebben, zorgen we voor activiteiten die we binnen de tijd die we hebben kunnen afronden én die tegelijkertijd iets positiefs bijdragen aan het project of de doelgroep. Hakuna matata Kenya, geen problemen in Kenia. Tijdens deze reis maak je kennis met de hartelijke, relaxte Kenianen en kun je genieten van de cultuur, prachtige wildparken en het traditionele Afrikaanse dorpsleven in een vissersdorp.

Je ziet verschillende projecten en werkt samen met de lokale bevolking. Een optimale combinatie van reizen en vrijwilligerswerk! Het programma van de Social Safari Experience Kenia biedt een mooie afwisseling van reizen, vrijwilligerswerk en vrije tijd.

Meer over de Social Safari Experience Kenia

Doingoood begeleiding in Kenia

Ga je voor vrijwilligerswerk, een buitenlandstage of een reis naar Kenia, dan word je begeleid door onze super enthousiaste coördinator Lisanne. Zij staat voor je klaar van aankomst tot vertrek, maakt je wegwijs, beantwoordt al je vragen, komt je regelmatig opzoeken en regelt excursies en uitstapjes voor in je vrije tijd. Kortom, bij Lisanne ben je in prima handen!

Doingoood huis in Kenia

In Mombasa hebben we een heel gaaf Doingoood huis, op de 4e etage van een appartementen gebouw, mét een megagroot dakterras! Echt een plaatje en we zijn er heel blij mee. Binnenkort vind je hier de video-rondleiding van het Doingoood huis in Mombasa!

Kenia vrijwilligerswerk en stage projecten

Wil jij je handen uit de mouwen steken bij een project in Kenia? Je zult warm onthaald worden door onze vriendelijke projectpartners in Kenia! Ontdek de rijke cultuur, geniet van de parelwitte stranden, het heerlijke eten en de gastvrijheid van de Kenianen. Van alle kanten zul je worden begroet met een vrolijk ‘Jambo Mzungu!’ (Letterlijk: Hallo, blanke). In Kenia leer je pas de echte betekenis van ‘hakuna matata’ (er zijn geen problemen) en ‘pole pole’ (langzaam, langzaam).

Veiligheid in Kenia

Nationale veiligheid

Voor wat betreft de nationale veiligheid volgt Doingoood de reisadviezen op van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Op de plekken waar wij werkzaam zijn vinden wij de veiligheid voldoende gegarandeerd voor reizigers en vrijwilligers. Het is, sinds 2006, nog nooit voorgekomen dat medewerkers of vrijwilligers zelf direct te maken hebben gehad met onveilige situaties. We treffen incidenteel voorzorgsmaatregelen op dagen waarop mogelijke spanningen ontstaan, bijvoorbeeld gedurende de verkiezingstijd. 

Het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van onze deelnemers is echt onze eerste prioriteit. Onze coördinator beschikt over veel lokale kennis en contacten en neemt, indien nodig, beslissingen ter bevordering van de veiligheid. 

Natuurlijk begrijpen wij dat je kan schrikken van beelden op TV of verslaglegging van de media, bijvoorbeeld over aanslagen. Vooral als je nog nooit in Kenia, of een ander Afrikaans land, geweest bent kan het beeld ontstaan dat het een land is waar je niet naartoe zou moeten reizen. Natuurlijk is terrorisme angstaanjagend. Helaas komt het op vele plaatsen in de wereld voor en zeker niet alleen in Afrika. Wel denken we dat het kan helpen als we dit in perspectief zetten. Niet om het te onderschatten, maar om je volledig te informeren en je een realistisch beeld te geven.

Het dreigingsniveau in Nederland (maart 2019) is op dit moment niveau 4. Dat betekent ‘het dreigingsniveau is substantieel, mogelijk zijn er terroristen die een aanslag in Nederland voorbereiden’. Meer uitleg hierover vind je hier. Het dreigingsniveau in Kenia is code geel. De toelichting hierbij is ‘Houd in de grote steden zoals Nairobi en Mombasa en langs de kust rekening met het risico op aanslagen. Dit heeft te maken met de hoge terroristische dreiging in Kenia.’

Goed om te weten is dat wij in contact staan met de ambassade en het consulaat. Mocht zich een situatie voordoen waarbij de veiligheid van onze deelnemers in het geding komt, dan weet onze coördinator hoe te handelen en welke maatregelen te nemen om iedereen zo snel mogelijk te informeren en in veiligheid te brengen.

Medewerkers van Doingoood gaan zelf heel graag op vakantie of werkbezoek in Kenia. Veel van de deelnemers die met ons op reis geweest zijn komen minstens nog een keer terug naar Kenia. Wij voelen ons veilig en houden ons aan wat wel en niet kan. Sinds 2006 komen wij al met veel plezier op de noord- en zuidkust van Mombasa en we zijn van plan nog vele jaren te genieten van het heerlijke Kenia.

 

Persoonlijke veiligheid

Sinds 2010 begeleiden wij deelnemers in Kenia en sindsdien zijn we uitgebreid naar o.a. Tanzania, Oeganda en Malawi. Door de jaren heen hebben wij heel veel ervaring opgedaan met het begeleiden van deelnemers op onze bestemmingen. In praktijk blijkt dat het grooste risico door de deelnemer zelf genomen wordt. Doingoood heeft met zorg en om goede redenen, een aantal huis- en gedragsregels opgesteld. Deze zijn er om de veiligheid van onze deelnemers maximaal te waarborgen, niet omdat wij mensen hun plezier willen ontnemen of beperkingen willen opleggen.

Onderdeel van deze gedragsregels is bijvoorbeeld ons (dringende) advies om weg te blijven uit nachtclubs en bars, omdat je daarmee een aanzienlijk risico neemt op beroving of lichamelijk geweld. Het dragen van passende kleding is ook belangrijk. Dames die zich kleden in strakke, korte of erg blote kleding lopen het risico om lastig gevallen te worden omdat dergelijke kleding in de cultuur wordt opgevat als een uitnodiging tot intimiteiten. Wanneer deelnemers zich houden aan de door ons opgestelde richtlijnen voor persoonlijke veiligheid, dan verkleinen zij hun risico’s aanzienlijk!

 Meer over veiligheid