Gezinsreizen Afrika

Ontdek ‘ons’ Afrika! Met groot enthousiasme stellen wij individuele, maatwerk gezinsreizen Afrika samen. Ideaal voor maatschappelijk betrokken, avontuurlijke gezinnen die kennis willen maken met onze projecten én onze favoriete plekjes in Afrika willen beleven! Het ene gezin kiest voor een aantal weken vrijwilligerswerk bij één project, het andere gezin maakt liever een gezinsreis waarbij vrijwilligerswerk en safari of een standvakantie wordt gecombineerd. Wat het ook wordt, Doingoood stelt jullie ideale gezinsreis Afrika graag samen.

Wordt het een gezinsreis Afrika of vrijwilligerswerk met het gezin?

Wanneer je interesse hebt in gezinsreizen Afrika, dan heb je een aantal keuzes. Alle reizen met Doingoood hebben een maatschappelijk element. Dat wil zeggen: je gaat altijd ergens in de reis een lokale ervaring opdoen en/of iets concreets bijdragen aan een lokaal goed doel. Hoe de balans tussen reizen en vrijwilligerswerk wordt samengesteld, bepalen we in overleg. We houden hierbij rekening met jullie wensen als gezin en kijken tegelijkertijd naar een goede balans voor het project. Het moet immers voor iederéén een positieve impact hebben.

Afrika gezinsreizen

 • Veilige bestemmingen
 • Individuele gezinsreizen Afrika
 • Voor elk budget een passend voorstel
 • Ontdek ‘ons’ Afrika
 • Adviesleeftijd kinderen vanaf 8 jaar
 • Vrijwilligerswerk
 • Safari
 • Excursies
 • Meet the locals
 • Reizen onder GGTO garantie

Advies uit eigen ervaring

De mensen bij Doingoood geven advies uit eigen ervaring voor de gezinsreizen Afrika. Doingoood oprichter Ineke van Huuksloot maakte sinds 2005 vele reizen naar Kenia, is op huwelijksreis geweest in Namibië, heeft in Oeganda gewoond en is meermaals naar Malawi en Tanzania gereisd. Anneke heeft ook al vele Afrika reizen op haar naam staan en kent Kenia, Oeganda, Tanzania en Malawi goed. Jeannette deed vrijwilligerswerk in Tanzania en is sindsdien ook in Malawi en Oeganda geweest. Ben & Miranda, inmiddels tevens onze vaste vrijwilligers, zijn met hun gezin in Oeganda, Malawi en Kenia geweest voor vrijwilligerswerk en reizen.

Wij hebben, behalve ons kleine team in Nederland, ook eigen Doingoood medewerkers in Afrika. De lijnen met elkaar zijn kort en onze communicatie is snel en effectief. We zijn nauw betrokken bij elkaars werk en kunnen snel schakelen. Zowel tijdens de voorpret in Nederland als tijdens jullie gezinsreis in Afrika zal je onze kernwaarden ervaren: kleinschalig, persoonlijk en verantwoord.

nvt
vrijwilligerswerk gezin
Olifant met jong in Kenia

Gezinsreizen Afrika

Kies je voor een gezinsreis Afrika, dan gaan we kijken wat jullie ideale verdeling van vrijwilligerswerk, safari en reizen is. Aan de hand daarvan bepalen wel welke projecten in aanmerking komen voor jullie vrijwilligerswerk met het gezin. We adviseren jullie, aan de hand van je wensen en budget, welke optionele activiteiten en safari’s het beste passen. Bij Doingoood vinden wij dat je pas in Afrika geweest bent, als je ook de overweldigend mooie natuur en het indrukwekkende wildlife gezien hebt. De kinderen zullen het geweldig vinden om olifanten, giraffen en nijlpaarden in het wild te zien. En zelf wil je ook nooit meer naar huis!

Vrijwilligerswerk Afrika met het gezin

Hebben jullie minimaal 3 weken de tijd en wil je echt de nadruk leggen op het vrijwilligerswerk met het gezin? Dan kunnen we in overleg een (of meerdere) project(en) uitkiezen waar jullie je gaan inzetten. Verschillende gezinsleden (afhankelijk van de leeftijd) kunnen ook hun ‘eigen’ project kiezen. Hierbij zie je elkaar ’s avonds in de accommodatie zodat je ervaringen kunt delen. Bij enkele projecten kan ook het hele gezin tegelijk worden ingezet, waarbij ieder dan zijn eigen talenten kan benutten.

Leeftijd van de kinderen

Wij vinden we het belangrijk dat het vrijwilligerswerk effectief is. Dat houdt in dat het daadwerkelijk iets oplevert voor het ontvangende project. Wij adviseren om vrijwilligerswerk met het hele gezin te doen met kinderen van minimaal 8 jaar oud. Op deze leeftijd zijn de kinderen enigszins zelfstandig en kunnen zij heerlijk met hun leeftijdsgenootjes op het project spelen. Vaak zullen jongere kinderen (8-12 jaar) niet echt meehelpen op het project maar eerder leuk optrekken met hun nieuwe vriendjes en vriendinnetjes die ze daar maken.

Een belangrijk aandachtspunt is de balans tussen de zorg voor meereizende kinderen en wat je daarnaast concreet kan betekenen voor het project. Wat ons betreft is jullie vrijwilligerswerk met het gezin niet alleen een geweldige ervaring voor jullie, maar moet ook het project voldoende kunnen profiteren van jullie inzet.

Zomervakantie

In Kenia, Malawi en Oeganda valt een schoolvakantie in augustus. Niet alle projecten sluiten tijdens de vakantie maar onderwijsprojecten wel altijd.

Elk project heeft een eigen vakantie periode en dit kan ook nog wel eens op het laatste moment veranderen. Niet alle projecten komen daardoor in aanmerking voor vrijwilligerswerk tijdens de zomervakantie. Wij helpen graag bij het selecteren van het best passende project voor jullie gezin!

Maatwerk familiereizen Afrika

Bij het samenstellen van een gezinsreis Afrika is een aantal zaken is belangrijk om rekening mee te houden:

De zomervakantie is zeer populair en de beschikbaarheid is beperkt. De beste periode om het vrijwilligerswerk met het gezin voor de zomervakantie vast te leggen is tussen november en februari.
De prijs hangt geheel af van het aantal gezinsleden, de wensen voor accommodatie en de leeftijden van de reizigers.
Voor alle reizigers vanaf 15 jaar geldt de verplichte voorbereidingstraining . Voor alle reizigers vanaf 18 jaar geldt dat er een VOG verklaring dient te worden overlegd waaruit blijkt dat er geen bezwaar is om te werken met de doelgroep.
De minimale verblijfsduur voor vrijwilligerswerk op een zelf gekozen project bedraagt 3 weken.
Kosten voor vliegtickets, visa, vaccinaties en verzekeringen maken geen onderdeel uit van onze aanbieding. Deze regel je in alle gevallen zelf.

Ervaringen

Wil je graag in contact komen met andere gezinnen die met Doingoood vrijwilligerswerk in Afrika hebben gedaan? Laat het ons weten zodat we jullie met hen in contact kunnen brengen.

Of lees hier het blog van de Familie Maartense. Over familie de Groot is een leuk artikel geschreven.

Voorbeeld gezinsreizen Afrika

Familie Brouwer maakt in de zomervakantie van 2018 een gezinsreis naar Oeganda. Hun oudste dochter (16) gaat eerst zelfstandig deelnemen aan onze Jongerenreis Afrika. De rest van het gezin komt rond het einde van de jongerenreis in Oeganda aan, waarna ze als gezin nog 3 fantastische weken tegemoet gaan. Hun reis is een combinatie van vrijwilligerswerk, een safari-rondreis en verblijf in een lodge mét zwembad. Dat was een grote wens van de jongste uit het gezin. Bekijk hiernaast het reisschema van de familie Brouwer en laat je inspireren!

De reis is berekend voor 5 personen, op basis van voornamelijk accommodaties in het hogere segment. De prijsindicatie voor deze reis is €1699,- per persoon*.

*aan de genoemde reissom in dit voorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend. Het bedrag is exclusief vliegtickets, visa, vaccinaties en verzekeringen. Doingoood is deelnemer aan garantiefonds GGTO onder nummer 1512. 

Oeganda
In Oeganda hebben we een aantal geweldige projecten in Masaka, op zo’n 2,5 uur rijden vanaf Kampala. Je ervaart hier het dorpse Oegandese plattelandsleven en kunt concreet gaan bijdragen aan een project. Jullie kunnen bijvoorbeeld meebouwen aan watertanks waarmee Oegandese gezinnen toegang krijgen tot schoon drinkwater, of helpen met het aanleggen van brandveilige, energie zuinigen kookplaatsen. Ook in de stad Kampala hebben we een aantal fantastische projecten waar je als gezin de handen uit de mouwen kan steken.

In de stad kun je verblijven in een comfortabel hostel met wifi of als je dat liever wilt in een lodge met een zwembad. De stad heeft veel faciliteiten en er zijn dan ook volop leuke restaurants, plekken voor een verkoelend ijsje en rijkgevulde supermarkten. Op het platteland ga je tijdens het vrijwilligerswerk back to basic en leef je tussen de locals in de community. Dat is nog eens écht Oeganda ervaren! In het weekend kun je kiezen voor een comfortabele plek in de stad Masaka waar je restaurantjes, winkels en supermarkten vindt.

Activiteiten gezinsreizen Afrika

In de weekenden, in een week tussendoor of aan het einde van jullie vrijwilligerswerk met het gezin is er volop tijd voor ontspannende activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Een meerdaagse safari (al mogelijk vanaf 3 dagen)
 • Mountainbiken op het platteland
 • Zebra’s spotten tijdens een fiets safari
 • Op wandel safari bij Lake Mburo
 • Een stadswandeling in Kampala, je komt dan ook op plekken waar geen toerist ooit komt
 • Per kano naar je accommodatie in Lake Bunyonyi
 • Relaxen op banda Island
 • Een excursie naar een chimpanzee eiland
 • En nog veel meer!

Malawi

Malawi is bij uitstek dé ideale bestemming voor gezinsreizen en vrijwilligerswerk met het gezin in Afrika. Het prachtige Malawi staat bekend als een van de veiligste landen in Afrika. Niet voor niets wordt Malawi ook wel ‘the warm heart of Africa’ genoemd. De hoofdstad Lilongwe doet dorps aan. Hier geen chaotisch verkeer of drukke toestanden, maar een relaxte sfeer en gastvrije Malawiërs. Daarnaast is Malawi is ook een van de armste landen ter wereld. Helaas heeft het land nagenoeg geen natuurlijke grondstoffen voor export. Landbouw is de grooste (en meest risicovolle) inkomstenbron en exportproduct in Malawi.

Hier even géén wifi. Regelmatig zal je eten bij kaarslicht omdat de elektriciteit is uitgevallen. En als de overheid het tijd vindt voor afsluiting van de waterleiding wegens waterschaarste, zal je wassen in de tobbe. Enigszins back to basic dus; hoewel het hierbij ook nog wel uitmaakt of je naar het platteland gaat of in de stad blijft.

Op het platteland maak je het échte lokale leven mee. En doe je dat maar één week, die week gaat je zeker bij blijven. Niet in de laatste plaats vanwege de hartelijke, gastvrije mensen en opgewekte kinderen. Ondanks dat men geen makkelijk leven heeft.

Activiteiten gezinsreizen Afrika

In de weekenden, in een week tussendoor of aan het einde van jullie vrijwilligerswerk met het gezin is er volop tijd voor ontspannende activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Een meerdaagse safari (al mogelijk vanaf 3 dagen)
 • Hiken op Zomba plateau
 • Relaxen op het strand van Cape Maclear
 • Een boottocht maken op het azuurblauwe Lake Malawi
 • Een bezoek brengen aan een thee plantage
 • Souvenirs shoppen en héérlijk zoet fruit proeven op de lokale markt
 • Naar het strand in Senga Bay
 • Nkhoma mountain bewandelen
 • En nog veel meer!

Type projecten en activiteiten

In principe komen de meeste projecten in aanmerking voor vrijwilligerswerk voor het hele gezin. De mogelijkheden hangen echter ook af van de wensen van het gezin. Voor sommige projecten geldt een maximaal aantal van 2 vrijwilligers tegelijk. In dat geval is het project geschikt voor gezinnen waarvan ieder gezinslid ‘een eigen’ project kiest. In dat geval helpt niet iedereen bij hetzelfde project.

Projecten waar 4 tot 8 vrijwilligers tegelijk aan de slag kunnen, zijn bijvoorbeeld:

Mustard Seed

Back to basic kleuterschool
Lilongwe – Malawi

Agape Ministries

Agape Ministries

Herstel & gezinshereniging voor straatkinderen
Kampala – Oeganda

YODEP

Community organisatie met vele programma’s
Zomba – Malawi

Pelido

Community Empowerment
Masaka – Oeganda

MAWA

Veelzijdig community project in dorp
Zomba – Malawi

Lwengo

Zeer breed community project
Masaka – Oeganda

Blessed Camp

Community project voormalig lepra slachtoffers
Msambweni – Kenia