Lees met ons mee op onze blogs over belevenissen, opinies en actualiteiten.

Community vrijwilligerswerk Malawi

Doingoood stagiaire Sigrid is naar het prachtige Zomba (Malawi) afgereisd en loopt mee bij 2 inspirerende community projecten. Beide projecten hebben een breed aantal programma’s waarmee ze zich inzetten voor het verbeteren van leefomstandigheden van mensen in de community. De projecten zijn gevestigd in omliggende dorpen vlakbij het stadje Zomba, in een prachtig groene omgeving.

Sigrid helpt mee bij verschillende programma onderdelen en brengt hierover verslag uit. Lees mee met de belevenissen van Sigrid!

Lees verder!

Koning van de Nijl

“Voor ik het in de gaten heb, zijn we een aantal meter naar beneden gevallen, worden we een stuk meegesleurd en komen we meteen in een andere kolkende watermassa terecht. In no time zijn we er doorheen. Dit is fantastisch !! Ik wil meer, schiet er door mijn hoofd. We doen nog een paar rapids, draaien een keer in het rond en onze zelfverzekerdheid neemt toe. “

Lees verder!

Kilimanjaro here we come!

Op 1 januari 2018 werd ik wakker met een diep verlangen om weer naar Afrika te gaan. Spannend, want volgende maand op, 24 februari, zal ik weer voet zetten op Afrikaanse grond. In Tanzania deze keer. Met 17 sportieve personen gaan wij een prachtige uitdaging aan en zullen we koers zetten naar het dak van Afrika, de Kilimanjaro top op 5895m hoogte!

Lees verder!

A Matter of Perspective

In deze documentaire ‘A Matter of Perspective’ volgen we documentaire maakster Rosemarie van der Laan tijdens haar zoektocht naar de waarheid over voluntourism in Malawi. Deze documentaire kwam mede tot stand dankzij Doingoood en gaat in première tijdens de jaarlijkse Ontmoet Doingoood dag op 23 december 2017 in Utrecht. Na afloop van de première beantwoordt Rosemarie vragen uit het publiek.

Lees verder!

Avonturen op de boda boda in Oeganda

‘Of course I know where we go, please sit sir!’, zegt de boda-boda (brommer-taxi) chauffeur terwijl hij me met een grote Afrikaanse grijns aankijkt. Zuchtend stap ik achterop de brommer en hoop er het beste van. Natuurlijk weet ook deze chauffeur weer waar ik naartoe moet. Waarschijnlijk gaat hij het onderweg aan 8 collega’s en twee agenten vragen, moet ik hem 3 keer zeggen dat hij toch echt af moet slaan en dan kom ik ooit wel op mijn bestemming aan.

Lees verder!

Doingoood terug in Kenia

Na 2,5 jaar gaat Doingoood doorstarten in Kenia. Ons team bracht in februari/ maart 2017 een werkbezoek aan Kenia. We zijn erg blij dat we weer van start gaan, in 2010 stond de wieg van Doingoood ten slotte in Mombasa. Een warm weerzien met vrienden en projecten. In dit blog lees je alles over ons bezoek en de toekomstplannen voor Doingoood in Kenia!

Lees verder!

Weeshuistoerisme bij RTL Live

RTL Live besteedde in een recente uitzending aandacht aan het onderwerp ‘weeshuistoerisme’. Celine Verheijen verwoordt namens Defence fort Children wat het probleem is: “Particuliere kinderhuizen die afhankelijk zijn van westers geld en vrijwilligers, die geen onderdeel vormen van het kinderbescherming systeem van de overheid (dus niet gecontroleerd worden) en waar kinderen hun hele jeugd verblijven, dragen niet bij aan een structurele oplossing voor deze kinderen. Door het geld dat voor deze kinderhuizen wordt geworven, bestaat er bovendien het risico dat kinderen onnodig in een kinderhuis opgroeien omdat er financieel belang bij is voor verschillende stakeholders om de kinderhuizen in stand te houden. Door deze redenen zijn er helaas misstanden in deze sector.

Doingoood neemt expliciet afstand van exploitatie van kinderen in tehuizen en werkt dan ook niet samen met dergelijke projecten.

Lees verder!

Scholen belemmeren studenten om op buitenlandstage te gaan

Ondanks het advies van de Onderwijsraad, om internationalisering in het onderwijs ambitieuzer aan te pakken, blijken veel scholen nog niet klaar voor een concrete stap naar internationalisering als integraal onderdeel van het onderwijs. Studenten die op buitenlandstage willen moeten soms behoorlijke hindernissen nemen om hiervoor medewerking van hun onderwijsinstelling te krijgen.

Lees verder!

TOMS schoenen

Vrijwilliger Zenda droeg zelf al TOMS schoenen voordat ze naar Malawi vertrok. Ze was tegelijkertijd een beetje sceptisch over het ‘one-for-one’ principe. Hierbij wordt er voor elk gekocht paar schoenen een paar schoenen gedoneerd aan een kind die dat nodig heeft. Tijdens haar vrijwilligerswerk in Malawi heeft ze met eigen ogen gezien hoe de TOMS schoenen aan kinderen werden uitgedeeld. En hoe hard die kinderen de schoenen konden gebruiken.

Lees verder!

De transparantie index van Volunteer Correct

Op 2 maart vond de presentatie en lancering van de transparantie index door Volunteer Correct plaats. Deze stichting heeft als doel het professionaliseren van de sector die zich richt op het uitzenden van vrijwilligers naar het buitenland. In december en januari heeft Volunteer Correct de websites onderzocht van 66 organisaties uit de sector. Aan de hand van door Volunteer Correct opgestelde criteria zijn de websites – zonder medeweten van de organisaties zelf- onderzocht en beoordeeld. De uitslag hiervan is weergegeven in de zogenaamde ‘transparantie index’.

Lees verder!

Knuffel een leeuw! Of niet? Over vrijwilligerswerk met dieren

Afgelopen zomer was de beroemdste leeuw Cecil uit Zimbabwe wereldnieuws nadat hij was doodgeschoten door een toerist. Helaas gebeurt hetzelfde op veel meer plekken, alleen weten we vaak niet welke organisaties hieraan meewerken. Zoek jij een wildlife project waar je stage kan lopen of vrijwilligerswerk wilt gaan doen? Er zijn duizenden plekken waar je, tegen betaling, als stagiair of vrijwilliger aan de slag kunt gaan. Maar wanneer weet je of je de juiste keuze maakt en een goed project kiest?

Lees verder!

Waarom vrijwilligerswerk wel de moeite waard is

Tara Vierbergen maakt afgelopen september een reis naar Malawi. Ze wilde dolgraag eens afreizen naar het continent Afrika en wilde daar meer doen dan alleen luieren aan de rand van het zwembad.

“Steeds meer mensen trekken erop uit om goed te doen voor de mensen. Dat zóu iets moeten zijn om toe te juichen. Maar niet heus. Hoe meer mensen erop uit trekken, hoe hardnekkiger het debat rondom deze golf van weldoeners wordt. Want: hoe zinvol zijn we nou helemaal, daar in het buitenland?”

Voor Harper’s Bazaar ging Tara op zoek naar antwoorden en schreef zij een artikel: ‘Waarom vrijwilligerswerk wel de moeite waard is’.

Lees verder!

Is gratis vrijwilligerswerk in het buitenland een droom?

Vrijwilligerswerk in het buitenland. Voor velen een droom. En een win-win situatie: je doet ‘iets goeds’ voor je medemens en tegelijkertijd doe je voor jezelf een unieke, leerzame ervaring op in het buitenland. De naam zegt het al: vrijwilligerswerk. Daarom krijg je er niet voor betaald. Dat klinkt logisch. Gratis vrijwilligerswerk in het buitenland. Dat je juist moet betalen om vrijwilligerswerk in het buitenland te kunnen doen, vinden veel mensen daarom een stuk minder logisch. Immers, je gaat juist belangeloos helpen en dan moet je er ook nog voor betalen?!

Lees verder!

Vrijwilligerswerk in het buitenland? Ook voor 50-plus!

Met alle levens- en werkervaring, competenties, vaardigheden en hun netwerk kunnen 50-plussers veel betekenen voor de ontvangende buitenlandse projecten. Tegen alle 50-plussers die ‘twijfelen’ om vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen wil Grada (60) zeggen: “Gewoon doen! Je bent nooit te oud om nieuwe ervaringen op te doen. Je wereld wordt een beetje mooier. Ik heb zoveel geleerd van de mensen in Afrika: relativeren en blij zijn met wat je hebt.”

Lees verder!

President Obama in Kenia

Vandaag staat het meerdaagse bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan zijn ‘vaderland’ Kenia gepland. De Kenianen zijn blij met de ‘thuiskomst van hun zoon’. De Kenianen zijn zeer trots op de Keniaanse afkomst van de president. Het geeft velen hoop en vertrouwen dat je met hard werken iets kunt bereiken. Obama is een begaafd spreker. Tijdens zijn bezoek aan Kenia staat een staatsdiner met de president en een toespraak aan de bevolking op de agenda. Mijn hoop is dat Obama zijn spreektalent zal benut zal worden om een bijdrage te leveren aan blijvende verandering in Kenia. Dat Obama’s bezoek langer, positief doorwerkt dan alleen de dagen dat hij in Kenia zal zijn.

Lees verder!

Buitenlandstage verpleegkunde

Buitenland stage Verpleegkunde

“Tijdens een stage verpleegkunde in een ziekenhuis of kliniek in Afrika is een van de belangrijkste dingen die je leert, buiten je vakkennis om, het ‘omdenken’. Hygiene krijgt een heel andere invulling. Wat doe je als de patient na de bevalling geen geld (ervoor over) heeft om zich te laten hechten? Dit zijn situaties waarmee verpleegkundigen in Afrika geconfronteerd kunnen worden. Het werktempo en de arbeidsmoraal kunnen ook erg verschillen.”

Lees verder!

Voluntourism

“Het maakt een groot verschil of een organisatie uitgaat van ‘een gat in de markt’ of dat het uitgangspunt de samenwerking met een projectpartner is. Integriteit en een goede werkethiek zijn daarbij van groot belang. Gelukkig is er een initiatief genomen om een keurmerk op te richten voor organisaties die vrijwilligers uitzenden naar het buitenland, door IFO Fairtravelers. Ik ben heel blij met de komst van dit keurmerk omdat het ons gaat helpen om kritisch naar werkethiek te blijven kijken en om meer tools te krijgen voor het meten van impact bijvoorbeeld.”

Lees verder!