Leuk dat jij je gaat aanmelden voor vrijwilligerswerk of stage in Afrika!

Stage of vrijwilligerswerk?

Maak hieronder een keuze waarvoor je je wilt aanmelden: voor een stage of voor vrijwilligerswerk in Afrika. Weet je niet welke je moet kiezen? Lees dan de toelichting onder de knoppen om te bepalen welk formulier voor jou van toepassing is.

Bezoek je deze pagina via je tablet of mobiel?

Vul je email adres in als je dit formulier op je mobiel bekijkt. Wij sturen de pagina naar je e-mail adres zodat het formulier op je op je gemak op je desktop computer kan invullen en alle benodigde bijlagen kan verzamelen.

Stage
Wanneer je aanmelding direct verband houdt met de opleiding die je op dit moment volgt dan meld je je aan voor een stage. Dit geldt voor MBO stages, HBO stages, afstudeer stages of een minor. Het gaat dan om het uitvoeren van een onderzoek of opdoen van werkervaring in het werkgebied dat relevant is voor je opleiding. Bij een minor gaat het soms uitsluitend om de internationale ervaring die je opdoet en mag je hiervoor ook afwijken van je eigen vakgebied, dit bepaalt het instituut waar je de opleiding volgt.

Vrijwilligerswerk
Wanneer je aanmelding niet gekoppeld is aan een specifieke opdracht van een opleiding, maar je je ‘gewoon’ een tijd wilt inzetten bij een project in Afrika, dan kun je je aanmelden voor vrijwilligerswerk. Ongeacht je leeftijd, je opleiding of werkervaring. Per project vind je de criteria voor aanmelding.

Zó werkt de procedure van aanmelding

Aanmelding voor vrijwilligerswerk in Afrika bestaat uit de volgende stappen:

  1. Invullen van het aanmeldingsformulier voor vrijwilligerswerk of stage, klik hiervoor op de betreffende oranje button hierboven.
  2. Intake gesprek. Dit is in de meeste gevallen telefonisch en volgt binnen enkele dagen na je aanmelding. Hierbij nemen we nog een keer door welk project je hebt gekozen en bepalen we samen of dat inderdaad de beste keuze voor je is. Tijdens dit gesprek geven we je ook informatie over je verdere voorbereidingen, wat je mag verwachten op je project en bij Doingoood en bespreken we de accommodatie.
  3. Doingoood gaat jouw VOG-aanvraag klaarzetten. VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Een ‘verklaring van geen bezwaar’ is een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan onze programma’s. Dat houdt in dat je geen strafblad of aantekening bij het Ministerie van Justitie mag hebben voor het profiel waarop gescreend wordt. Wij screenen op profiel 45: ‘gezondheid en welzijn van mens en dier’. Voor de afhandeling van jouw VOG-aanvraag heb je een DigID nodig. Belgische vrijwilligers vragen zelf een Attest van Goed gedrag en Zeden aan bij hun gemeente, model 2 in toepassing van art. 596.2 SV.
  4. Na een positieve uitkomst van het intake gesprek, krijg je van ons per e-mail het akkoord om je tickets te gaan boeken en zetten we je alvast in optie op de planning. Vanaf dit moment ontvang je telkens e-mails met jouw aktiepunten, onze aktiepunten en informeren we je over alle belangrijke zaken rondom je voorbereidingen voor vertrek.
  5. Je stuurt ons je vluchtschema toe. Op basis daarvan maken wij de overeenkomst en de faktuur op en die sturen we (per e-mail) naar je toe. We ontvangen van jou een ondertekend exemplaar van de overeenkomst en een geldige VOG verklaring retour.
  6. Voordat je kan vertrekken dien je eerst de verplichte voorbereidingstraining te volgen. Hiervoor hebben wij een samenwerking met Stichting Muses. Alle vrijwilligers volgen de algemene voorbereidingsdag verplicht. Afhankelijk van je gekozen project en je vooropleiding en/of werkervaring volg je nog een aanvullende ‘Wijzer met kids’ training. Tijdens het intake gesprek hoor je van ons of je deze aanvullende training ook dient te volgen.