Vrijwilligerswerk voor 50-plussers

Bij Doingoood volunteer work zijn 50-plussers van harte welkom om vrijwilligerswerk in Afrika te doen! Wij krijgen regelmatig de vraag van 50-plussers of vrijwilligerswerk in het buitenland wel iets voor hen is. Onterecht bestaat het beeld dat vrijwilligerswerk vaak alleen gedaan wordt door studenten of pas afgestudeerden. Hoewel deze groepen zeker ruim vertegenwoordigd zijn onder de belangstellenden hebben wij al vele 50-plussers mogen inzetten in onze projecten. Wij proberen zoveel mogelijk een mix te maken van vrijwilligers van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden. Hierdoor kunnen wij veel betekenen voor de projecten die wij ondersteunen. Een aantal enthousiaste 50-plus vrijwilligers ging je al voor en deden vrijwilligerswerk bij enkele van onze projecten in Afrika.

Lees ook ons artikel over 50-plus vrijwilligerswerk met daarin ervaringen van andere 50-plussers die vrijwilligerswerk in Afrika deden.

 • Vrijwilligerswerk voor 50-plussers
 • Bekijk ook eens onze 30-plus Oeganda groepsreis!
 • Gevarieerde projecten
 • Nederlandse begeleiding op bestemming
 • Comfortabele Doingoood accommodaties
 • Verblijf 1- of 2-persoonskamer mogelijk
 • 25% van onze vrijwilligers is 50-plus
 • 35% van onze deelnemers aan groepsreizen is 50-plus

Online presentatie

Bekijk bovenstaand de video waarin Doingoood-oprichter Ineke in 12 minuten uitlegt wat de mogelijkheden zijn en meer vertelt over onze werkwijze.

Je bent ook van harte welkom om ons persoonlijk te ontmoeten op een informatie bijeenkomst. Deze wordt meerdere keren per maand gegeven op verschillende plaatsen in Nederland.

Procedure van aanmelding

De procedure van aanmelding voor vrijwilligerswerk in Afrika bestaat uit de volgende stappen:

 • Optioneel: bijwonen van een informatie bijeenkomst
 • Invullen van het aanmeldingsformulier. Na ontvangst hiervan nemen wij contact met je op voor het bespreken van de vervolgstappen.
 • Afstemmen van data, project en accommodatie. Je kunt zelf aangeven op welk project je je graag wilt inzetten. Houd er echter rekening mee dat het soms kan voorkomen dat lokale veranderingen ervoor kunnen zorgen dat wij je een alternatief project moeten voorstellen.
 • Aanvragen Verklaring Omtrent Gedrag (voor Belgische vrijwilligers een Attest van Goed gedrag en Zeden). Positief advies is een voorwaarde voor definitieve deelname.
 • Definitieve (administratieve) afhandeling van je vrijwilligerswerk. Je ontvangt per e-mail de overeenkomst, faktuur en een uitgebreide voorbereidingsbrochure.
 • Bijwonen van de verplichte voorbereidingstraining voor vrijwilligerswerk in het buitenland.
 • Klaar voor vertrek!

Ervaringen Jan (56) en Diny (55)

Jan en Diny zijn al meerdere keren in Kenia geweest. In 2010 zetten zij zich in als vrijwilligers bij een weeshuis in Mombasa. In 2011 gingen zij opnieuw op bezoek en eind 2012 staat hun vrijwilligerswerk bij project Blessed Camp gepland. “Wij zijn een stel doorsnee Hollanders die het goed hebben in dit leven, met al onze ups en downs en in het verleden regelmatig dachten aan arme mensen in Afrika, maar dan meer aan een ver van mijn bedshow. In 2008 kwamen we voor het eerst echt in aanraking met de armoede in Afrika via een rondreis door zuidelijk Afrika (Zambia, Botswana, Namibië en Zuid Afrika) waar we o.a. ook het leven in een sloppenwijk hebben mogen bekijken. Afrika had inmiddels ons hart gevonden. Onze behoefte om iets meer te doen dan alleen via collectes geven groeide. En toen we via Anneke Vermeulen in aanraking kwamen met projecten in Kenia kwam het vrijwilligerswerk ter sprake. Toen dachten we: “als we werkelijk meer willen moeten we het ook maar gewoon doen.”

Oktober 2010 was het dan zover; 3 weken vrijwilligerswerk in een kindertehuis in Mombasa en 1 week op safari door Kenia. Wat een geweldig avontuur. Dit avontuur met al onze belevenissen liet ons niet meer los en smaakt naar veel meer. Op de site van Doingoood zagen we de informatie over het dorp Blessed Camp. Bij het lezen over de ziekte lepra en het stigma daar omtrent had dat ook meteen onze interesse. Als vrijwilliger kunnen we ook het echte leven van een lokaal gezin van dichtbij meemaken.

In november 2012 hebben we  4 weken vrijwilligerswerk gedaan in Blessed Camp. De werkzaamheden op medical days , het helpen met de kinderen bij het onderwijs, het spelen met de kinderen en de contacten met de volwassen mensen in het dorp zullen ons zoveel meer terug geven dan wat wij hen kunnen geven. We kunnen hun leven niet veranderen maar hopen dat onze aanwezigheid hen net zoveel vreugde kan geven als zij dat bij ons doen.

In september 2014 namen Jan en Diny met heel veel plezier deel aan de Social Safari Experience in Oeganda.

Kookworkshop Oeganda
Vrijwilligerswerk met gehandicapten
Vrijwilligerswerk vijftigplus